Nicuşor Dan spune că Bucureștiul se inundă la ploi torențiale fiindcă s-a schimbat clima de câțiva ani. Garantează că 90% din orașele de pe planetă pățesc la fel

15 iun. 2024
9962 afișări
Nicuşor Dan spune că Bucureștiul se inundă la ploi torențiale fiindcă s-a schimbat clima de câțiva ani. Garantează că 90% din orașele de pe planetă pățesc la fel
Nicuşor Dan spune că Bucureștiul se inundă la ploi torențiale fiindcă s-a schimbat clima de câțiva ani. Garantează că 90% din orașele de pe planetă pățesc la fel | Sursa foto inundații: Infotrafic București și Ilfov/Facebook

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, aseară, într-o emisiune la Digi24, că inundațiile care se produc în București când plouă torențial sunt absolut inevitabile.

Nicușor Dan: Bucureștiul se inundă din cauza schimbărilor climatice

Într-on declarație citată de News.ro, a spus că se întâmplă la fel în aproape toate orașele din lume de când s-a schimbat clima, o schimbare căreia canalizările n-au cum să-i facă față:

Ăsta este un fenomen care a apărut și Europa occidentală de trei-patru ani, de când clima s-a schimbat.

Când a fost întrebat dacă sistemul de canalizare din București este depăşit de astfel de fenomene, Nicuşor Dan a declarat:

Pentru astfel de cantități, garantez că în 90% din localităţile din lume este depăşit sistemul de canalizare pentru astfel de fenomen.

Primarul general mai susține că „adaptarea sistemului la schimbările climatice” nu se poate face peste noapte, că este un proces care ar putea dura zece-douăzeci de ani.

Totuși, în București se produc inundații, în diverse zone ale orașului, la aproape orice ploaie mai abundentă.

S-a întâmplat la fel în sâmbăta de dinaintea alegerilor locale din 9 iunie, când, după o ploaie de câteva zeci de minute, s-au inundat mai multe străzi și bulevarde, dar și calea de rulare a liniei 41, inundație de pe șine din cauza căreia tramvaiele de pe acest traseu nu au circulat mai mult de o oră și jumătate.

Sute de străzi și bulevarde din București, plus gospodării, inundate după furtuna de joi noapte

Joi seara, în Bucurerești și Ilfov a fost o furtună teribilă, cu ploaie torențială, căderi de grindină și vânt puternic. Pentru acest episod de vreme severă, ANM a emis cod roșu, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISU-BIF) a lansat două mesaje RO-ALERT.

În noaptea cu furtuna și a doua zi dimineața, pompierii au avut peste 500 de intervenţii în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

Astfel, au fost inundate 127 de străzi şi 229 de locuinţe şi gospodării, iar peste 100 de copaci și șapte stâlpi de electricitate au căzut. Au fost avariate 97 de autoturisme.

Despre efectele inundațiilor provocate în București de furtuna extremă din noaptea de joi spre vineri, mai jos:

Cookies