Nicușor Dan: Spitalele Colentina și Colțea au fost dotate cu aparatură de ultimă generație. Peste 300.000 de bucureșteni sunt tratați anual în cele două unități

28 feb. 2023
231 Afișari
Nicușor Dan: Spitalele Colentina și Colțea au fost dotate cu aparatură de ultimă generație. Peste 300.000 de bucureșteni sunt tratați anual în cele două unități
Nicușor Dan: Spitalele Colentina și Colțea au fost dotate cu aparatură de ultimă generație. Peste 300.000 de bucureșteni sunt tratați anual în cele două unități. Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

La Spitalele Colentina și Colțea s-au achiziționat mai multe echipamente medicale de ultimă generație, a transmis Nicușor Dan. Acestea au fost dotate cu sterilizatoare cu abur și cu plasmă, iar Spitalul Colțea beneficiază de și mai multă aparatură.

Spitalele Colentina și Colțea beneficiază de aparatură de ultimă generație

Cele două mari spitale din București oferă anual servicii medicale pentru un număr de peste 300.000 de pacienți. Din acest motiv, acestea au beneficiat recent de mai multe investiții importante ce s-au făcut în echipamente medicale de ultimă generație, transmite Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Pentru unitățile medicale au fost achiziționate sterilizatoare cu abur și cu plasmă, fiind de mare capacitate. Aparatura a avut o valoare totală de 4,41 de milioane de lei.

Mai multe investiții s-au făcut la Spitalul Clinic Colțea, unde administrația spitalului a achiziționat următoarele aparate medicale:

  • aparate mobile de radiologie,
  • o platformă de sigilare vasculară (electrochirurgie),
  • o trusă de videoendoscopie terapeutică,
  • un sistem complet de videostroboscopie,
  • un sistem de chirurgie minim invazivă ORL,
  • 4 aparate de anestezie ce are monitor inclus,
  • un sistem complet pentru analiză citogenetică și hibridizare fluorescentă in situ,
  • o autosanitară tip A2.

Totodată, administrația spitalului a cumpărat și numeroase echipamente care vor îmbunătăți nivelul de îngrijire și de tratament garantat tuturor pacienților spitalului.

Achizițiile au fost făcute prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), ce este coordonată de viceprimarul Horia Tomescu, în valoare totală de circa 25 de milioane de lei.

Unul din trei spitale din București ar putea fi grav afectate de cutremure

IGSU transmitea, în anul 2020, un raport în care arăta că aproximativ 375 de spitale din România, adică aproximativ 50%, sunt expuse riscurilor seismice de nivel mediu, iar pentru 3%, nivelul de hazard seismic este foarte mare.

După cutremurele care s-au produs în Turcia și Siria, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății Andrei Baciu, declara că se fac investiții în infrastructura de sănătate. Acesta spunea, într-un interviu acordat Digi 24, că există proiecte care au termene foarte clare de finalizare, de aproximativ 3 ani.

Un raport din anul 2018 arăta că unul din trei spitale din țară s-ar prăbuși în cazul în care s-ar produce din nou un seism similar cu cel din 1977. Acest lucru ar însemna aproape o treime din cele 375 de unități medicale din România care își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic ridicat.

În Capitală, riscurile sunt aceleași, având în vedere că unul din trei spitale s-ar confrunta cu situații grave în caz de cutremur. Acest lucru reiese dintr-un raport de anul trecut al Curții de Conturi:

O treime dintre spitalele din București administrate de Ministerul Sănătății sau de municipalitate ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism.

Astfel, un număr de 18 spitale din București pot fi grav avariate din cauza cutremurelor sau chiar se pot prăbuși.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies