Nicușor Dan și un angajat al PMB, denunțați la DNA. FACIAS susține că ar fi emis sute de certificate de urbanism și mai multe autorizații de construire în mod ilegal

05 iul. 2023
4778 afișări
Nicușor Dan și un angajat al PMB, denunțați la DNA. FACIAS susține că ar fi emis sute de certificate de urbanism și mai multe autorizații de construire în mod ilegal
Nicușor Dan și un angajat al PMB, denunțați la DNA. FACIAS susține că ar fi emis sute de certificate de urbanism și mai multe autorizații de construire în mod ilegal | Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că a depus un denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și a unui funcționar din Primăria Capitalei pentru că ar fi emis sute de certificate de urbanism și mai multe autorizații de construire în mod ilegal.

Nicușor Dan, alături de un angajat al Primăriei, ar fi emis sute de certificate de urbanism și autorizații de construire în mod ilegal

Conform FACIAS, în lunile aprilie-mai 2023, Nicușor Dan ar fi emis peste 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, fiind semnate de un angajat fără atribuții în acest sens. Astfel, și-a însușit în mod fraudulos funcția de arhitect-șef.

Un control recent al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a evidențiat că în aceste două luni, aproape 250 de acte de urbanism au fost semnate de directorul executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritorială din cadrul Primăriei, fiind emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, a transmis Antena3.ro.

Legea spune că angajatul Primăriei nu avea dreptul să semneze aceste acte în lipsa unei delegări de atribuții din partea arhitectului-șef, o situație care nu s-a constatat în cazul său.

Nicușor Dan a continuat să emită aceste acte, chiar dacă era conștient de această faptă, astfel încălcând legea, potrivit denunțului FACIAS.

Aceștia subliniază că aceste nereguli pot avea consecințe grave, incluzând posibilitatea anulării autorizațiilor de construire, cu prejudicii semnificative pentru beneficiari și pentru întreaga comunitate a Bucureștiului.

Nicușor Dan l-a numit în funcția de arhitect-șef pe angajatul denunțat

După perioada de emitere a acestor acte, Nicușor Dan l-a numit pe angajat ca arhitect-șef interimar, FACIAS interpretând această mișcare ca o recompensă pentru cooperarea sa.

Primarul general a avut o reacție agresivă atunci când au fost aduse acuzații de uzurpare a atribuțiilor de către arhitectul-șef, forțându-l pe acesta să intre la pensie.

FACIAS a solicitat o anchetă oficială asupra acestei situații și rolului pe care l-a avut Nicușor Dan în această serie de posibile nereguli.

Organizația se declară profund îngrijorată de faptul că primarul general ar fi ignorat procedurile standard și cerințele legale referitoare la semnarea acestor documente, creând un precedent periculos privind respectarea legilor și reglementărilor urbanistice.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies