Nicușor Dan și cei 40 de ALPAB-iști fac curățenie în Parcul Cișmigiu dis-de-dimineață. Primarul pregătește un test și ar putea externaliza curățenia în parcurile Capitalei

30 aug. 2021
1297 Afișari
Nicușor Dan și cei 40 de ALPAB-iști fac curățenie în Parcul Cișmigiu dis-de-dimineață. Primarul pregătește un test și ar putea externaliza curățenia în parcurile Capitalei
Nicușor Dan și cei 40 de ALPAB-iști fac curățenie în Parcul Cișmigiu dis-de-dimineață. Primarul pregătește un test și ar putea externaliza curățenia în parcurile Capitalei. sursa foto: INQUAM PHOTOS

Primarul Nicușor Dan a început ultima săptămână de vară cu o acțiune fulger întreprinsă încă de luni dimineața la prima oră. Edilul, alături de 40 de angajați ai ALPAB fac curățenie în Parcul Cișmigiu. Acesta spune că pregătește un test în aceste zilei și în perioada următoare ar putea externaliza curățenia în parcurile Capitalei către companii private.

Nicușor Dan, acțiune inedită dis-de-dimineață. Starea critică a parcurilor din Capitală, anunțată de luni de zile de cetățenii de rând și de presa locală și națională pare să fi trezit în sfârșit interesul primarului Nicușor Dan. Luni dimineață a demarat o acțiune în forță de igienizare a Parcului Cișmigiu alături de angajații ALPAB, după ce edilul a preluat acum câteva zile conducerea provizorie a instituției după ce l-a demis pe directorul aflat în funcție.

Nicușor Dan a ieșit la curățenie alături de 40 de angajați ai ALPAB

Vreo 40 de angajaţi ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti au început luni dimineaţă să curețe Parcul Cişmigiu după ce zona, aflată chiar în fața Primăriei Capitalei, a ajuns într-o stare jalnică.

Primarul Nicuşor Dan a fost prezent de asemenea la acțiune și a explicat că este vorba de un test pentru a vedea cum îşi desfăşoară activitatea angajaţii ALPAB în următoarele săptămâni. În cazul în care aceștia nu corespund, serviciul de întreținere a spațiilor verzi ar putea să fie externalizat.

„Este un test pentru ALPAB. În funcţie de ce vor face săptămânile astea, vom decide dacă în viitor, după ce Compania Parcuri se închide, dacă o să continuăm cu ALPAB, prin muncitori angajaţi sau dacă o să externalizăm”, a transmis primarul Nicușor Dan într-o conferință de presă organizată la intrarea în Cișmigiu.

Termen limită de o săptămână pentru curățarea Parcului Cișmigiu

Edilul a mai transmis că angajații ALPAB trebuie să curețe Parcul Cișmigiu într-o săptămână. Mai mult, pentru curăţarea statuilor este necesar avizul Direcţiei pentru Cultură, organism subordonat Ministerului Culturii, iar în acest caz ar putea să existe o serie de întârzieri privind obţinerea avizelor, din cauza personalului insuficient. Mai mult, primarul Nicușor Dan mai promite că în doi ani parcurile vor arăta altfel în București, însă pentru moment nu sunt bani suficienți de investiții.

Mai mult, miercuri, în ședința CGMB, va fi dezbăut un proiect ce ar putea duce la dizolvarea Companiei Municipale Parcuri şi Grădini și Companiei Întreţinerea Arborilor, dezvoltate de fostul primar, Gabriela Firea și încetarea exclusivităţii pe care Compania Parcuri o avea pentru întreţinerea parcurilor bucureştene. Mai mult, Nicușor Dan promite și scăderea tarifelor aplicate de către Compania Parcuri şi Grădini în Capitală.

„Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei, iar marile investiţii – asta depinde de bugetul pe anul viitor – dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri. (….) Nu e posibil ca pe piaţă tunsul şi strânsul ierbii să coste împreună 40 de bani, iar la Compania Parcuri tunsul să coste un leu, iar strânsul tot un leu. Adică doi lei, faţă de 40 de bani”, a mai transmis Nicuşor Dan.

Serviciile de întreținere a parcurilor din București ar putea fi externalizate spune Nicușor Dan

Primarul Nicuşor Dan a mai vorbit și despre externalizarea serviciilor de întreținere a parcurilor din București care ar presupune organizarea unei licitaţii, însă aceasta ar dura cel puţin trei luni. La fel și dizolvarea Companiei Parcuri. Și acest proiect ar putea să dureze trei-patru luni, interval în care edilul îşi doreşte ca angajaţii acesteia să îşi continue activitatea.

„Eu îmi doresc ca această companie să continue să se ocupe. Am promisiunea de la consilierii generali că o să se schimbe directorul de la această companie. Sunt 100 de oameni în plus care să se ocupe de Herăstrău şi de celelalte parcuri”, a mai spus Nicușor Dan.

Cine este de vină pentru starea parcurilor din București

Nicușor Dan mai spune că starea parcurilor bucureștene din prezent ar fi fost cauzată, indirect, tot de fostul primar Gabriela Firea, după ce aceasta a ales să înființeze aceste companii municipale care au practicat prețuri preferențiale cu mult peste prețul pieței. Mai mult, Dan a adus aminte că PMB a avut datorii de trei miliarde de lei la începutul anului.

„Este o vină comună a Direcţiei ALPAB, pe de o parte – şi de asta am schimbat directorul – pe de altă parte a Companiei Parcuri, care nu a făcut lucrările aşa cum trebuia. (..) Am fost foarte-foarte la limită să reuşim să oferim serviciile de bază. Situaţia financiară la 1 ianuarie 2022 o să fie mult mai stabilă decât cea pe care am găsit-o”, a mai spus Nicuşor Dan.

Cookies