Nicușor Dan s-a întâlnit cu Sorin Cîmpeanu și cu rectorii universităților din București. Au discutat și plănuit „dezvoltarea Capitalei ca important centru academic”

15 feb. 2022
129 Afișari
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Sorin Cîmpeanu și cu rectorii universităților din București. Au discutat și plănuit
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Sorin Cîmpeanu și cu rectorii universităților din București. Au discutat și plănuit "dezvoltarea Capitalei ca important centru academic”. Sursă foto: PMB

Primarul General al Capitalei împreună cu ministrul Educației s-au întâlnit luni, la sediul Arcub, cu rectorii universităților de stat și private din București. S-au purtat discuții pe tema colaborării pentru dezvoltarea Capitalei ca important centru academic, transmite PMB.

Nicușor Dan s-a întâlnit cu Sorin Cîmpeanu și cu rectorii universităților din București

Nicușor Dan a declarat că este în interesul Municipalității să definească Bucureștiul ca un puternic pol universitar, atât în România, cât și în Europa de Sud-Est. În prezent, Capitala este gazdă pentru mai mult de 300.000 de studenți. Primarul General al Capitalei spune că miza este una importantă:

„aceea ca Bucureştiul să se definească astfel pe harta globală şi să atragă cât mai mulţi studenţi din ţară sau din străinătate.”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei știe că trebuie să existe mai multe spații pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în oraș și este deschis să soluționeze problema aceasta, „acolo unde acest lucru este posibil”.

De asemenea, urmează ca proiectele dezvoltate prin PNRR să fie implementate, iar Nicușor Dan spune că Municipalitatea o să facă tot ce se poate pentru a-și oferi sprijinul.

„În acest sens, vă asigur că universităţile vor avea prioritate în tot ceea ce înseamnă autorizaţii, certificate sau documentaţii de urbanism”, a mai spus Primarul General al Capitalei, potrivit unui comunicat transmis de PMB.

În același timp, Primarul General își dorește ca Primăria Capitalei să facă parte din asociaţia universităţilor, astfel va fi sprijinită promovarea orașului ca centru academic.

Scopul întâlnirii: colaborarea dintre Primăria Capitalei şi mediul universitar. Sursă foto: PMB
Scopul întâlnirii: colaborarea dintre Primăria Capitalei şi mediul universitar. Sursă foto: PMB

La întâlnire au fost prezenți și consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Valentin-Sorin Costreie, Administratorul Public al Municipiului Bucureşti, Diana Punga, dar şi specialişti din cadrul unor departamente din Primăria Capitalei precum: Cultură-Învăţământ-Turism, Urbanism sau Administraţia Străzilor Bucureşti.

Sorin Cîmpeanu: „avem nevoie de sprijin din partea Primăriei Generale”

Sorin Cîmpeanu a declarat că Bucureştiul este cel mai mare centru universitar din România, urmat de Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi alte centre universitare. Aproximativ jumătate dintre studenţii țării învaţă în centrul universitar București, a spus ministrul Educației.

„Prin noua strategie europeană, universităţile sunt recunoscute drept un motor al schimbării şi al dezvoltării din perspectiva tranziţiei către verde, a digitalizării sau a susţinerii competitivităţii. Şi, într-adevăr, pentru dezvoltare, avem nevoie de sprijin din partea Primăriei Generale. Iar faptul că astăzi suntem aici împreună ne dă speranţă că se poate să dezvoltăm un mecanism de susţinere a mediului universitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În cadrul întâlnirii de luni, de la sediul Arcub, s-a discutat și despre:

  • punerea la dispoziţie a anumitor terenuri sau clădiri pentru desfăşurarea orelor de curs sau pentru înfiinţarea unor noi cămine,
  • colaborarea în vederea organizării unui festival al universităţilor,
  • includerea anumitor săli sau clădiri ale universităţilor în circuite turistice,
  • înfiinţarea unui muzeu al universităţilor,
  • iniţierea unor campanii de promovare pe mijloacele de transport în comun din București.

Totodată, rectorii universităților sunt dispuși să colaboreze cu Primăria Municipiului București în ceea ce privește:

  • planificarea urbană,
  • fluidizarea circulaţiei,
  • reabilitarea anumitor tramvaie,
  • producerea de energie verde sau amenajarea în comun a anumitor spaţii verzi sau spaţii publice, cum ar fi zona fântânii de la Universitate.
Cookies