Nicușor Dan recunoaște că vrea ELCEN, dar Primăria nu are un miliard de lei să-l cumpere cu banii jos. Soluția este un credit cu aprobare de la Guvern

30 aug. 2021
64 Afișari
Nicușor Dan recunoaște că vrea ELCEN, dar Primăria nu are un miliard de lei să-l cumpere cu banii jos. Soluția este un credit cu aprobare de la Guvern
Nicușor Dan recunoaște că vrea ELCEN, dar Primăria nu are un miliard de lei să-l cumpere cu banii jos. Soluția este un credit cu aprobare de la Guvern

Nicușor Dan a revenit luni cu o serie de informații privind achiziționarea ELCEN de către Primăria Capitalei. Edilul recunoaște că PMB nu are un miliard de lei să-l cumpere cu banii jos însă a găsit o soluție mai practică. În prezent, primarul vrea să crească limita de îndatorare a Primăriei Capitalei în vederea obținerii unui credit, cu aprobarea Guvernului, în vedere acestei achiziții importante pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului.

Nicușor Dan a vorbit luni și despre marea dorință a Primăriei Capitalei de a cumpăra compania ELCEN, evaluată în prezent la peste un miliard de lei. Cu toate că primăria nu are banii necesari în prezent, soluția ar putea fi un credit, hai să îi zicem noi de nevoi municipale. Mai mult, aceasta ar urma să fie preluată de către Termoenergetica (fostul RADET) în cadrul unui proiect de hotărâre ce ar urma să fie dezbătut în ședinț CGMB de miercuri dimineață.

Planul lui Nicușor Dan pentru achiziția ELCEN

Mai sunt două zile până la ședința din Consiliul General al Capitalei în care se va dezbate aprobarea unui proiect cu privire la realizarea unui sistem de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

Totuși, edilul recunoaște că are nevoie de sprijinul Guvernului pentru a duce acest lucru la bun sfârșit, chiar fără să ceară bani de la Cîțu. Astfel, PMB are nevoie ca limita de îndatorare a Bucureștiului să fie extinsă, explicând că avem un oraș foarte puțin îndatorat în comparație cu alte capitale europene.

„Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă”, a explicat Nicuşor Dan luni.

Consiliul Concurenței trebuie să verifice tot procesul până în decembrie

Nicușor Dan mai spune că proiectul cu privire la preluarea ELCEN a fost introdusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CGMB, deoarece de această hotărâre „depinde verificarea pe care urmează să o facă” Consiliul Concurenţei.

„Imediat cei noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu Termoenergetica şi în felul acesta putem să sperăm că încheiem tot procesul până la 31 decembrie.

Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat. Ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică”, a mai explicat primarul.

Preţul de achiziţie pentru ELCEN a fost evaluat la 1,075 miliarde lei, dar Nicușor Dan spune că totul va fi plătit în tranșe.

„Nu se pune problema să plătim toţi banii aceştia deodată, ci să plătim o primă tranşă, undeva la 200-300 de milioane”, a mai explicat acesta.

Cookies