Nicușor Dan promite revoluția STB în București. 70 de autobuze, 60 de microbuze și 46 de tramvaie sunt pe lista de cumpărături. Mai trebuie și finanțare

14 oct. 2022
11453 Afișari
Nicușor Dan promite revoluția STB în București. 70 de autobuze, 60 de microbuze și 46 de tramvaie sunt pe lista de cumpărături. Mai trebuie și finanțare
Nicușor Dan promite revoluția STB în București. 70 de autobuze, 60 de microbuze și 46 de tramvaie sunt pe lista de cumpărături. Mai trebuie și finanțare / Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan vrea să achiziționeze vehicule noi pentru Societatea de Transport București (STB). În acest scop, primarul general  a informat că au fost semnate cererile de finanțare pentru mai multe proiecte privind transportul public din Capitală.

Acestea au fost depuse în cadrul celui de-al doilea apel pentru dezvoltare durabilă a localităților. De asemenea, edilul a informat că fondurile vor fi primite din Fondul Local al Planului Național de Redresare și Reziliență.

Nicușor Dan promite să revoluționeze transportul public (STB) din București

Primarul general al Capitalei a anunțat care sunt proiectele ce vor putea fi finanțate, în situația în care cererile sunt aprobate. În total edilul vorbește despre patru proiecte prin care vor putea fi achiziționate vehicule destinate transportului public.

Pe lângă aceste achiziții, edilul vorbește și despre dotarea stațiilor. Acest proiect are rolul de face transportul public de suprafață mai atractiv pentru bucureșteni.

Astfel că, după obținerea finanțării 1.272 de stații (din totalul de 2.271) ar putea fi dotate cu echipamente care afișează informații în timp real, atât vizual cât și audio.

Valoare totală pentru modernizare stațiilor se ridică la 68.659.708,30 lei, după cum a informat Nicușor Dan.

Care este „lista de cumpărături STB” a edilului

Primarul general a transmis și lista proiectelor pentru care dorește să primească finanțare, menționând și valoarea estimată pentru fiecare dintre aceste. Iată lista:

70 de autobuze electrice pentru traseele de noapte și 65 pentru traseele de zi

Nicușor Dan vrea să achiziționeze 135 de autobuze electrice care vor circula prin București. Dintre acestea:

  • 70 vor circula pe traseele de noapte,
  • 65 vor circula pe traseele de zi.

De asemenea, edilul a informat că autobuzele vor merge pe 21 de trasee și 15 trasee de zi, care vor face legătura între cartierele Capitalei și Piața Unirii.

Valoare estimată pentru aceste proiecte este de 198.138.675 lei, respectiv 183.985.912,5 lei.

60 de microbuze electrice și stațiile de încărcare aferente acestora

Municipalitate dorește să cumpere și 60 de microbuze electrice, cu tot cu stații de încărcare pentru ele. Pentru acest proiect, Nicușor Dan anunță că va fi încheiat un parteneriat cu Primăria Snagov. Astfel că:

  • 50 de microbuze vor reveni Capitalei,
  • 10 microbuze vor reveni comunei Snagov.

Pentru acest proiect, valoare estimată este de 88.608.600 lei.

46 de tramvaie

Tramvaiele pe care primarul dorește să le cumpere vor avea o lungime de 27 de metri. Valoarea estimată pentru acest proiect este de 701.780.112 lei.

8 troleibuze

În final, Nicușor Dan vorbește și despre achiziționarea a 8 troleibuze. Acestea le vor înlocui pe cele de pe linia 69, mai exact pe traseul:

  • Gara de Est (Gara Obor) – Bulevardul Carol I – Bulevardul Regina Elisabeta – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Piața Operei – Cartierul Cotroceni – Cartier Drumul Taberei.

Finanțarea necesară pentru acest proiect este de 23.235.144 lei.

În finalul postării făcută pe pagina sa de Facebook, Nicușor Dan anunță și care este nota de plată pentru aceste proiecte. În total, este necesară o finanțare de 1.264.408.151,8 lei (circa 256 milioane de euro) pentru a putea achiziționa toate cele menționate anterior.

Cookies