ȘTIRI

Nicuşor Dan: Procedura de alegere a primarilor printr-un singur tur, anti-democratică

În şedinţa de marţi, Comisia de cod electoral a votat pentru pastrarea procedurii de alegere a primarilor dintr-un singur tur.

Nicuşor Dan susţine, printr-un comunicat de presă, că această prevedere este anti-democratica, invocând mai multe motive în acest sens:

1) avantajeaza primarii in functie; la alegerile locale din 2012, marea majoritate a primarilor au fost realesi

2) reduce dezbaterea in campania electorala; la alegerile locale din 2012, marea majoritate a primarilor in functie au refuzat dezbaterea electorala cu contracandidatii

3) ridica o problema de legitimitate; se poate intampla ca un primar sa fie ales cu 20-30% din voturi, nefiind reprezentantul unei majoritati a cetatenilor.

„In concluzie, este o masura care incurajeaza fenomenul de baronizare al administratiilor locale”, spune Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan subliniază, de asemenea, că marţi a fost votată şi pastrarea pragului electoral de 5% pentru candidatii independenti la consiliile judetene si locale, desi in multe consilii procentul de voturi corespondent unui loc in consiliu este de 2-3%. 

Comisia a refuzat şi sa permita accesul presei la dezbateri şi nici nu a transmis on-line lucrarile, adaugă preşedintele Salvaţi Bucureşti, declarând că „toate cele patru decizii ale Comisiei sunt in dezacord cu solicitarile unanime ale organizatiilor neguvernamentale.”


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button