Nicușor Dan, primul mesaj pentru bucureșteni după ce a fost la Guvern să ceară fonduri pentru căldura din Capitală 

27 nov. 2021
1178 Afișari
Nicușor Dan, primul mesaj pentru bucureșteni după ce a fost la Guvern să ceară fonduri pentru căldura din Capitală 

Nicușor Dan a venit cu un primul mesaj pentru bucureșteni după ce sâmbătă la participat la o serie de discuții în compania noului premier, Nicolae Ciucă, la Guvern. Edilul a mers la Palatul Victoria pentru a cere fonduri pentru căldura din Capitală în prag de iarnă, după ce consilierii municipali de la USR și PSD nu vor să voteze creșterea prețului gigacaloriei în București, în condițiile în care ELCEN a mărit costul de producție al acesteia cu peste 80%.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, nu a avut liber în acest weekend, după ce sâmbătă dimineața a participat la o întâlnire cu noul premier al României, fostul ministru al Apării, Nicolae Ciucă. Cei doi au discutat începând cu ora 10 situația căldurii din Capitală.

Nicușor Dan, mesaj pentru bucureșteni în problema căldurii din Capitală

La finalul discuțiilor, primarul Nicușor Dan a explicat că este nevoie ca Primăria Capitalei să primească banii necesari prin Legea Bugetului pentru anul 2022, altfel situația va deveni una critică în București în următoarea perioadă.

”Legat de chestiunea, cine acordă banii, aici este o chestiune pentru că bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului și sper să existe înțelepciune. Eu sunt foarte optimist că o să primim un ajutor din partea statului și toate orașele să primească ajutor pentru a trece iarna”, a spus prmarul Capitalei după convorbiri.

Edilul le transmite bucureștenilor într-un mesaj că tariful rămâne în prezent 160 de lei pentru factura pe noiembrie, iar acesta va fi plătit în ianuarie.

„Pentru locuitorii Capitalei, mesajul este: tariful pentru gigacaloria pe care ei o plătesc este 160 de lei. Pentru factura din noiembrie, care va fi plătită în ianuarie prețul va fi 160 de lei”, a fost mesajul transmis de Nicușor Dan bucureștenilor.

Nicușor Dan mai spune că problemele la sistemul de încălzire centralizată s-au acumulat în ani întregi de inacțiune, iar în prezent doar se intervine de urgență atunci când apar avarii.

„Problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în ani, au fost ani întregi de inacțiune. Ce putem să facem este să intervenim de urgență când apar avarii. Avem o problemă la ELCEN, dar avem și o problemă privitor la distribuție și aici este în atribuția municipalității. ”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei, propunere pentru mărirea prețului gigacalorei în București

Nicușor Dan a propus, de asemenea, mărirea prețului gigacaloriei pentru bucureșteni de la 164 lei la 280 lei. Această modificare ar urma să intre în vigoare de la 1 decembrie, dar încă nu a fost aprobată în CGMB.

Consilierii PNL și PMP au dat un vot favorabil modificării, în timp PSD și USR s-au opus.

„Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale și am făcut comparație cu creșterea pe care dumnealor o suportă de la 1 noiembrie și am luat în calcul și calitatea servicului pe care îl oferim. Acest 280 lei este mai puțin decât prețul plătit de bucureștenii cu centrală de apartament. Am luat în calcul și că prețul la gigacalorie pentru populație nu s-a mărit din 2011.

Atunci prețul global al gigacaloriei era 320 lei, iar acum a ajuns la 980 lei, iar noi plătim diferența prin subvenție. Ne-am uitat și la prețul gigacaloriei în orașele din țară. Înainte de scumpirile de la 1 noiembrie, în orașele cu sistem centralizat de încălzire era 280, iar după scumpiri a ajuns între 350 și 500 lei.”, a spus vineri Nicușor Dan.

Cookies