Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță pe Facebook că municipalitatea continuă expertizarea imobilelor construite în perioada interbelică în centrul Bucureștiului:
Continuăm, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), expertizarea clădirilor construite în perioada interbelică din zona centrală a Municipiului București.
În ultima perioadă, mai spune Nicușor Dan, specialiștii din primărie au efectuat expertizarea tehnică în scopul consolidării și reabilitării pentru imobile din:
🏛️ Str. Armenească 17A,
🏛️ Str. Căderea Bastiliei nr. 16,
🏛️ Bd. Hristo Botev nr. 13-13A,
🏛️ Str. Ivo Andric nr. 4,
🏛️ Str. Londra nr. 20,
🏛️ Piața Romană nr. 1,
🏛️ Calea Victoriei nr. 124.
Nicușor Dan reamintește că AMCCRS are în derulare două Acorduri Cadru pentru expertizarea a circa 200 de imobile cu o suprafață construită de aproximativ 500.000 mp.
Primul Acord Cadru a fost semnat în luna noiembrie a anului 2021:
(Acordul) are ca obiect ”Servicii de expertizare tehnică, elaborare studiu istoric și temă de proiectare pentru imobile din București, pentru consolidarea și reabilitarea/refuncționalizarea acestora”, în baza căruia se vor expertiza tehnic aproximativ 160 clădiri, cu o suprafață totală de cca 350.000 mp.”
Cel de-al doilea acord are ca obiect expertizarea în vederea consolidării.
În baza acestui al doilea acord, se vor expertiza tehnic un număr estimat de 40 clădiri din București, cu o suprafață totală de cca 150.000 mp.
Primarul general al Capitalei mai spune că, anul trecut, în baza celor două acorduri cadru, au fost expertizate 34 de imobile.
După cutremurul din Turcia, care a avut efecte devastatoare și care a ridicat problema blocurilor noi construite fără să respecte norme, deci care s-au năruit, pur și simplu, și la București a început o dezbatere despre marele risc seismic de la noi din oraș.
Prefectul Capitalei spunea, recent, că aproximativ 1.000 de clădiri din București sunt extrem de fragile în caz de cutremur.Parte din ele sunt faimoasele clădiri cu bulină roșie. Dar temeri mari provoacă și clădiri construite în anii 90, când, după cum spun experții, „oamenii construiau după cum îi tăia capul”