Nicușor Dan: Primăria Capitalei are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat

10 mai 2024
1339 afișări
Nicușor Dan: Primăria Capitalei are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat
Nicușor Dan: Primăria Capitalei are întârzieri de plată la Termoenergetica din cauza încasărilor mai mici de la stat. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a vorbit despre datoriile pe care le are Primăria Capitalei către Termoenergetica. Primarul Capitalei spune că datoria este de aproximativ 380 de milioane de lei, în contextul în care în 2024 PMB a primit de la stat, din impozitele pe salarii ale bucureștenilor, cu 500 de milioane de lei mai puțin față de primele cinci luni din 2023.

Nicușor Dan, despre datoriile pe care le are Primăria Capitalei către Termoenergetica

Primarul general a spus că datoriile PMB către Termoenergetica sunt de aproximativ 170 de milioane de lei în luna februarie și de 210 milioane lei în luna martie. El a ținut să mai spună și că facturile pentru lunile următoare, mai călduroase, vor fi mai mici, de circa 20 de milioane de lei.

Astfel, Primăria Capitalei o să plătească în fiecare lună 80 de milioane de lei „pentru a ajunge la zi cu plățile”.

În ceea ce privește facturile pe care noi le avem de plătit către Termoenergetica, în momentul de față avem o restanță pentru factura lunii martie și parțial pentru factura lunii februarie, asta din cauză că am primit în primele cinci luni din 2024 cu 500 de milioane de lei mai puțin decât în primele cinci luni din 2023 și am avut obligații, inclusiv datoria publică care are o componentă esențială în luna aprilie, a explicat Nicușor Dan, vineri, 10 mai, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

La datorii se adaugă și diferențele de pierderi

Nicușor Dan a mai spus că la aceste datorii se vor adăuga și diferențe de pierderi pe care municipalitatea va trebui să le dea către Termoenergetica. Suma urmează să fie calculată în urma unui audit, dar estimarea făcută de primarul general este de aproximativ 400 de milioane de lei.

Există acea componentă de diferență de pierderi, care vine dintr-un mecanism foarte complicat stabilit de ANRE și tot timpul trebuie să facem calcule în urmă. Aici o să fie un audit care o să mai dureze câteva luni, până când o să știm exact câți bani trebuie să le plătim ca să închidem.

Despre ELCEN

Primarul Capitalei a negat ipoteza conform căreia ELCEN nu ar putea accesa finanțări europene din cauza datoriilor municipalității. El a spus că singura piedică în vederea obținerii banilor europeni ar putea fi o eventuală insolvență a ELCEN.

ELCEN nu mai este în insolvență de un an de zile, pentru că noi, Primăria Capitalei, am alocat pe termoficare cam de 2,5 – 3 ori mai mult decât a alocat fosta administrație. Adică, dacă ei aveau o medie de 600 – 700 de milioane de lei pe an, (…) noi am dat o medie de 1,8 – 2 miliarde de lei pe an, a spus el.

Șantierele deschise pentru reabilitarea rețelei de termoficare

Nicușor Dan spune că, în prezent, în București sunt deschise 15 șantiere pentru reabilitarea rețelei de termoficare, iar anul acesta vor fi înlocuiți 70 de kilometri de conductă.

De asemenea, în prezent, pentru cele 20 de centrale care urmează să fie montate la capete de linie, sunt evaluate ofertele depuse în cadrul licitației.

Estimez că vor reuși să vină echipamentele în toamna asta, astfel încât în iarna 2024 – 2025 să fie instalate, proiectarea e ceva simplu.

Joi, primarul general spunea că, în urma deciziei Guvernului, aprobată de Parlament, în primele cinci luni din acest an, Primăria Muncipiului București a primit de la stat, din impozitele pe salarii ale bucureștenilor, cu 500 de milioane de lei (cu 20%) mai puțin decât în primele 5 luni din anul 2023.

În ritmul acesta vom primi în 2024 cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât în 2023. 1,2 miliarde de lei înseamnă 100 de tramvaie sau 800 de autobuze electrice, a spus Nicușor Dan într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies