Nicuşor Dan: Primăria Capitalei ar fi fericită să preia metroul, dar…

08 nov. 2022
573 Afișari
Nicuşor Dan: Primăria Capitalei ar fi fericită să preia metroul, dar…
Nicuşor Dan: Primăria Capitalei ar fi fericită să preia metroul, dar…

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat astăzi că Primăria „ar fi fericită” să preia Metrorex, compania care administrează metroul din București, dar cu o condiție, cel puțin. Iar aceasta este garanţia că Primăria Capitalei va avea bani în buget pentru a acoperi subvenţia:

În ceea ce priveşte metroul, Primăria Municipiului Bucureşti ar fi fericită să aibă metroul, dacă am avea garanţia că avem sumă în buget cu care să putem să acoperim subvenţia. Dar după cum vedeţi, avem de un an de zile discuţia pe ajutorul pentru termoficare – unde nu cerem altceva decât să avem un tratament egal cu al celorlalte localităţi din România şi nu avem. Şi atunci, până când nu există un echilibru bugetar, nu putem să ne lansăm într-o aventură să luăm metroul la Bucureşti.

Nicușor Dan face referire astfel la declarația de ieri a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care s-a arătat „dispus” să înceapă procedurile pentru trecerea Metrorex din administraţia Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Bucureşti. grindeanu a zis că, după părerea lui, Nicușor Dan nu vrea metroul din București

Nicușor Dan: Bucureștiul nu e susținut de celelalte localități din țară

În replica lui de astăzi, declarație preluată de Agerpres, Nicușor Dan a spus că  Bucureştiul nu e susţinut financiar de celelalte localităţi din ţară, în condiţiile în care Capitala produce un sfert din PIB:

Sunt bucuros că domnul Grindeanu nu mai spune că localităţile din România susţin Bucureştiul. Acesta este un pas înainte. Bucureşti produce 25% din PIB şi asta înseamnă că, deşi Bucureştiul are 10% din profesorii din România, contribuie cu 25% la plata profesorilor din România. Deşi Bucureştiul are 10% medici, în România, Bucureştiul contribuie cu 25% din plata medicilor. Deci, acesta este un pas înainte”, a spus edilul general.

Scurtă istorie a Metrorex

Potrivit Metrorex, compania care administrează transportul subteran din București a fost înființată în 1977. Atunci se numea  “Întreprinderea de Exploatare a Metroului” (I.E.M.B.), se afla subordinea Ministerului Transporturilor – Departamentul Căilor Ferate, iar pe  16 noiembrie 1979 a fost pus în funcție primul tronson de metrou.

În 1991, printr-o Hotărâre de Guvern, I.E.M.B. se transforma in “întreprinderea de Exploatare a Metroului București, METROREX”, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, avand ca obiect de activitate principal “transportul de persoane cu metroul pe rețeaua de cai ferate subterane și supraterane, în condiții de siguranță a circulatiei, pentru satisfacerea interesului public, social si de aparare civila”

În 1999, compania devine  “Societatea Comercială de Transport cu Metroul București – METROREX S.A.”

Metrorex se ocupă de exploatarea, întreținerea curentă și reparațiile infrastructurii și materialului rulant, care se efectuează, de regulă, cu personal angajat al societății, distribuit în mai  multe subunitati aceste de bază 

Cookies