Nicușor Dan a vorbit despre măsurile de fluidizare a traficului din București, după ce orașul s-a blocat din cauza lucrărilor de la Podul Grant. Primarul Capitalei a declarat că timpii mai multor semafoare au fost modificați și a fost suplimentat numărul de echipaje de poliție.
De asemenea, primarul Capitalei a spus că „cea mai proastă zi a fost ziua de luni”, 16 octombrie, prima zi cu noile restricții de circulație pentru continuarea lucrărilor la Podul Grant.
Începând de luni, 16 octombrie, Podul Grant s-a închis pentru lucrări de reabilitare și consolidare, iar Nicușor Dan a declarat că această zi a fost cea mai proastă pentru că nu toți bucureștenii au știut că sunt noi restricții de circulație în Capitală și:
nici măsurile noastre teoretice nu au funcționat.
Municipalitatea ar fi trebuit să aibă un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), astfel încât să existe deja un model de trafic care să spună exact fluxurile ce merg din toate direcțiile, din toate punctele în toate punctele Bucureștiului.
Primăria Capitalei nu are un PMUD și din acest motiv au fost făcute estimări nerealiste în legătură cu traficul din oraș.
Cea mai proastă zi a fost ziua de luni (…). Nu toți au avut informația că sunt lucrări și nici măsurile noastre teoretice nu au funcționat. Ce ar trebui noi să avem – și probabil că o să avem după ce o să facem PMUD-ul – este să avem un așa-numit model de trafic care să spună exact fluxurile ce merg din toate direcțiile, din toate punctele în toate punctele orașului. Nu avem. De asta înainte de lucrarea asta s-a făcut o estimare care s-a dovedit a fi nerealistă (…), a transmis Nicușor Dan, miercuri, la ceremonia de dezvelire a unui monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu, conform Agerpres.
După ședința de luni, traficul a fost „ceva mai bine”, spune primarul Capitalei. Mai spune și că au fost modificați timpii mai multor semafoare, astfel încât să fie prioritizate mașinile în locul pietonilor și, totodată, pe teren se află mai multe echipaje de poliție.
Luni am avut ședinţă cu cele patru poliții care se asigură de fluidizare acolo și marţi, ieri și azi, a fost ceva mai bine. Continuăm, adică am pus mai multe echipaje de poliție, am modificat timpii unor semafoare ca să prioritizăm mașina în locul pietonilor. Pe anumite intersecții, prin polițiștii locali, am făcut același lucru ca și la semafoare, spune Nicușor Dan.
Nicușor Dan a ținut să sublinieze că s-a dat prioritate mai mare, de exemplu, șoselei Giulești, pentru că acolo a fost cel mai mare haos în traficul din București, luni, 16 octombrie.
O parte dintre lucrări presupune întreruperea sistemului de alimentare al liniilor de tren cu energie electrică și asta presupune un aviz de la CFR. Pe perioada verii, pentru că erau foarte multe trenuri care mergeau la Constanța și la oră devreme dimineața și la ore târzii seara, CFR nu ne-a dat aviz să lucrăm peste vară și atunci lucrăm acum, a explicat primarul Capitalei.
Primarul Ciucu a ieșit pe teren, marți, 17 octombrie, și a văzut că se lucrează aici doar până la ora 17:00, iar Nicușor Dan știe că ar fi trebuit ca muncitorii să lucreze pe șantier în două schimburi.
În discuția pe care am avut-o și vineri și luni cu firma care lucrează acolo, mi-au spus că lucrează în două schimburi (…). Înseamnă până seara. (…) Lucrează în două schimburi, de luni până sâmbătă, pentru că pentru mare parte dintre operațiunile pe care le fac trebuie să aibă niște firme externe colaboratoare, anumiți specialiști, a explicat Nicușor Dan.