Nicușor Dan pregătește schimbări în București: Am fost de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă

12 feb. 2021
435 Afișari
Nicușor Dan pregătește schimbări în București: Am fost de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, după întâlnirea cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi reprezentanţii celor şase primării de sector, că autorităţile locale din Capitală au o "viziune comună" despre modul în care trebuie tratate deşeurile, fiind necesară colectarea selectivă.

„Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică. Şi moral, şi legal, trebuie să facem asta. Între noi au fost discuţii tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe patru sau pe cinci fracţii.

E o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică. Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul ‘plăteşti cât arunci’, în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate – nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate – tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori.

Am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selectează în Municipiul Bucureşti să fie unitară, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a arătat Nicușor Dan, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PMB.

Anunțul lui Nicușor Dan privind problema deșeurilor

El a adăugat că problema gestionării deşeurilor a fost „mult timp amânată” în Bucureşti şi că vor fi elaborate o nouă strategie şi un nou plan de acţiune în domeniu, fiind creată şi o asociaţie de dezvoltare intercomunitară.

„Este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem să o amânăm. Important este că avem – Primăria Generală şi cele şase primării de sector – o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor în Municipiul Bucureşti. Am decis împreună să creăm un ADI – o asociaţie de dezvoltare intercomunitară – primăria generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm banii europeni, care pe exerciţiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a menţionat edilul general.

Nicuşor Dan a arătat că discuţia a fost una „foarte constructivă” şi că la aceasta au mai luate parte preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi reprezentanţi ai organismelor care gestionează fonduri europene în România.

„O să continuăm discuţiile tehnice. Am convenit crearea unui grup de lucru şi următoarea întâlnire între primar, primari de sector şi ministru va avea loc peste două săptămâni”, a spus Nicușor Dan.

Cookies