Nicuşor Dan: Oprescu trebuie să-şi dea demisia. Datoria RADET a crescut în mandatul lui

de:
23 iul. 2015
2 Afișari
Nicuşor Dan: Oprescu trebuie să-şi dea demisia. Datoria RADET a crescut în mandatul lui

„Sorin Oprescu este ultima persoană îndreptățită să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situația falimentară a RADET. El este direct răspunzător de această situație și persoana responsabilă cu identificarea și aplicarea unor soluții viabile pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Declarația publică prin care Sorin Oprescu atrage atenția că bucureștenii ar putea rămâne la iarnă fără apă caldă și căldură din cauza situației grave în care se află RADET, din punct de vedere financiar, dar și material, reprezintă recunoașterea publică a eșecului celor 7 ani de mandat la Primăria Capitalei. La finalul a două mandate de primar nu poți veni să constați un eșec major al activității la Primărie, fără să îți pui demisia pe masă.”, se precizează în acelaşi timp.

Partidul lui Nicuşor Dan sublinează, în acelaşi timp, că, în mandatul lui Oprescu, datoria RADET a crescut, de la 170 milioane euro, la 900 milioane euro, iar investițiile au fost nule.

Restul comunicatului de presă transmis de Uniunea Salvaţi Bucureştiul:

„Singura strategie a primarului Capitalei a fost cerșitul la guvern pentru ștergerea uriașei datorii de 900 de milioane de euro, mascată în preluarea ELCEN de către RADET. Acum, când Curtea Constitutională susține că un astfel de demers e neconstitutional, Oprescu vine, patetic, să „tragă un semnal de alarmă”.

Sorin Oprescu nu a fost însă preocupat de problemele reale ale bucureștenilor, cum ar fi alimentarea cu apă caldă și căldură sau un sistem de transport civilizat, fiind concentrat exclusiv pe promisiuni populiste, pasate de la un mandat la altul. Realitatea ne arată că locuitorii Capitalei nu au nevoie acum de autostrăzi suspendate, de metrou suspendat sau de esplanadă cu căprioare, ci de condiții decente de trai în casele lor și de un transport civilizat. Oprescu a eșuat la acest capitol și de aceea singura variantă rezonabilă pentru el și bucureșteni este demisia sa din funcția de Primar General.
Soluții pentru ca bucureștenii să nu sufere de frig la iarnă în casele lor există, dar ele nu au legătură cu subvenționarea risipei, așa cum s-a întâmplat în mandatele lui Oprescu. USB propune un plan adecvat pentru problema căldurii, care presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani, în propriile generatoare de energie ale Primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi, în mod real. Bani pentru a dezvolta un asemenea plan există, mai ales dacă se mai renunță la cheltuielile aberante cu panseluțe sau dacă se mai reduc costurile supradimensionate ale asfaltărilor anuale.

rimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ținut la rândul său o conferință de presă joi dimineață, referitor la problema RADET. Iată mai jos declarația primarului: „Este vorba despre SERVICIUL PUBLIC DE TERMOFICARE al Bucurestiului, esential pentru asigurarea unui nivel de trai civilizat, dar si suportabil pentru mai mult de 1,2 milioane de persoane, care traiesc in 570.000 de apartamente, din cele 8.200 de blocuri racordate la reteaua de termoficare a orasului.

Doar din exprimarea acestor cifre ne dam seama ca discutam despre o problema de interes public major.
Probleme de aceasta complexitate consider ca trebuie rezolvate cu ratiune, consensual, si cu implicarea responsabila a tuturor factorilor decidenti, fie ca fac parte din Aministratia Locala, Administratia Centrala, politicieni indiferent de culoare, societate civila, mass media.

Politicianismul ieftin, demagogia agresiva, smecheria, impostura, incompetenta si interesele meschine NU AU CE CAUTA atunci cand in joc e interesul cetatenilor, chiar viata lor de zi cu zi.
Intotdeauna am afirmat ca fac administratie fara culoare politica. Iar politicienii trebuie sa inteleaga ca singurul care e important si dicteaza este cetateanul.”

Reprezentanții sindicatului din RADET au anunțat joi, într-o conferință de presă, că vor opri furnizarea de apă caldă și căldură către utilizatori, dacă nu vor primi fonduri până la 1 septembrie. Sindicaliștii spun că nu au bani pentru scule, materiale, reparații, pentru întreținerea conductelor. 

Cookies