Nicușor Dan oferă îngrijorări legat de prețul gigacaloriei. „Prețul total nu o să mai fie de 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei”

15 oct. 2021
400 afișări
Nicușor Dan oferă îngrijorări legat de prețul gigacaloriei. „Prețul total nu o să mai fie de 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei”
Nicușor Dan oferă îngrijorări legat de prețul gigacaloriei. „Prețul total nu o să mai fie de 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei”. Sursa foto: Facebook

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit în cursul zilei de vineri o serie de declarații privind creșterea prețului gigacaloriei, care va crește de la 490 de lei la 600 de lei. Prin urmare, va urma să se recalculeze care este suma pe care o vor achita bucureștenii, dar și suma pe care o va achita Municipalitatea. Mai mult, edilul a precizat că sarcina recalculării va reveni Consiliului General.

Nicușor Dan, primarul General al Capitalei, a făcut vineri declarații în cadrul unei emisiuni de la postul de radio Europa FM pe tema prețului la gigacaloria de căldură.  Astfel, prețul pentru producția și transportul va crește de la 490 de lei cât este în prezent, la aproximativ 600 de lei, potrivit estimărilor primarului.

De asemenea, Dan a precizat că CGMB va avea misiunea de a anunța la data de 1 noiembrie care este exact contribuția Primăriei dar și cât vor scoate bucureștenii din buzunar, potrivit G4media.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (…) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia.

Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a declarat Nicuşor Dan.

Ce se află în spatele problemelor cu distribuția apei calde din ultima perioadă, potrivit lui Nicușor Dan

Edilul a explicat că problemele din această perioadă ce țin de furnizarea agentului termic se datorează faptului că ELCEN încă efectuează reviziile, în timp ce Vest Energo și CET Grivița nu se află la acest moment în funcționare. De asemenea, CET Progresul va intra în circuitul termic odată cu încheierea lucrării din zona Ferentari.

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (…) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul”, a declarat Nicuşor Dan.

Lucrarea de modernizare finanțată de Comisia Europeană va începe în vara anului 2022

Primarul Capitalei a precizat că în această vară au fost făcute lucrări care, deși au nemulțumit bucureștenii prin lipsa apei calde, au dus la soluționarea mai multor avarii, astfel încât această iarnă să fie mai „ușoară” decât iarna precedentă.

„Am semnat finanţarea cu Comisia Europeană pentru 210 kilometri de reţea principală, aproximativ 300 de milioane de euro, o să începem această lucrare din vara anului viitor. Contractele sunt atribuite pe alţi 40 de kilometri şi la fel o să facem în cursul anului viitor. Sunt relativ optimist că o să reuşim să achiziţionăm ELCEN. O parte din problemă e că avem într-o companie transport, într-o companie producţia de energie”, a explicat edilul.

Cookies