Nicușor Dan nu este (încă) vaccinat. Fără certificat verde, primarul Bucureștiului ar putea să stea pe la ușile Primăriei Generale

27 oct. 2021
452 Afișari
Nicușor Dan nu este (încă) vaccinat. Fără certificat verde, primarul Bucureștiului ar putea să stea pe la ușile Primăriei Generale

Nicușor Dan a avut COVID-19 în mai 2021 și, din acel moment, primarul general nu s-a vaccinat. Acesta motivează că nu a avut timp fizic să-și verifice nivelul de anticorpi care să-i arate dacă mai are imunitate sau nu.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, în ultimul interviu oferit presei, că a avut COVID-19 şi că se va imuniza după ce medicul îi va spune să o facă. El a explicat că nu a reușit să-și facă analize, dar se va imuniza în curând, fără să precizeze când anume. În cazul în care primarul general deține un certificat verde, acesta i-ar expira în noiembrie, la 180 de zile de la trecerea prin boală.

În condițiile în care bucureștenii sunt îndemnați să se vaccineze, iar în ultima săptămână fenomenul vaccinării a luat amploare, Nicușor Dan spune că încurajează imunizarea și le recomandă oamenilor să se vaccineze. ”Vaccinul reduce substanțial riscul de îmbolnăvire gravă”, afirmă primarul Capitalei, citând din specialiști. Primarul general evită însă să spună dacă vaccinarea sa sau a angajaților primăriei care vin în contact cu publicul ar trebui să fie obligatorii.

„Este o chestiune care ține de justiție, de drepturi fundamentale, prefer să se pronunțe alții. Este o largă dezbatere în statele occidentale până unde merge interesul public, până unde vine libertatea persoanei.”, a declarat Nicușor Dan, la StirileProtv.ro.

Zilele acestea, în Parlament, se pregătește o nouă lege prin care certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă în anumite condiții. Măsura s-ar aplica atât la stat, cât și la privat. Propunerea a trecut de comisii, și pentru a intra în vigoare trebuie să fie votată de Senat și Camera Deputaților.

Ce măsuri de precauție folosește Primarul General

Singura protecție a lui Nicușor Dan este masca pe care o menține, la gură și la nas, pe tot parcursul zilei. „Din primăvara anului trecut și până acum, în fiecare zi, la ora 8 sau 9 când ies din casă îmi pun masca și nu o mai scot, mănânc la amiază, singur, mi-o mai scot seara, acasă.”, a spus Nicușor Dan.

Întrebat dacă nu va fi blocat să intre în spații comerciale pentru că nu are certificat verde, Nicușor Dan a evitat un răspuns.

„Vitalie Cojocari: Cum vă descurcați fără certificatul verde când vi se cere?

Nicușor Dan: „Certificatul verde este de două zile. Din primăvara anului trecut și până acum, în fiecare zi, la ora 8 sau 9 când ies din casă îmi pun masca și nu o mai scot, mănânc la amiază, singur, mi-o mai scot seara, acasă.”. Sursa. Interviul de la ȘtirilePROTv.ro

Ce prevăd regulile statului român în privința vaccinării

Statul român, prin Ro-vaccinare, recomandă persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 să se vaccineze în mod voluntar, însă nu propune un termen în care să o facă, în lipsa studiilor care să ateste perioada de imunizare naturală. Cu toate astea, certificatul verde care atestă trecerea prin boală este valabil 180 de zile, iar primarul general este în acest termen. Certificatul verde, în măsura în care îl are, ar urma să îi expire în curând, în luna noiembrie.

În paralel, în parlament, se pregătește o nouă lege prin care certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă. De la demnitari publici până la mici funcționari, cât și toți cei care își desfășoară activitatea în clădiri private care depășesc un anumit număr de persoane simultan vor fi obligați să dețină certificat verde sau un test cu rezultat negativ certificat.

Nicușor Dan a avut COVID, însă s-a aflat ulterior

Nicușor Dan a declarat că a avut COVID în mai, și a anunțat în august, în contextul în care a fost întrebat dacă s-a vaccinat.

„Nu am spus public, pentru că nu am vrut să parazitez dezbaterea publică cu asta. Am fost în izolare în luna mai, pentru că iniţial fiica mea a fost infectată. Ulterior m-am infectat şi eu. Deci, am avut coronavirus. O să fac vaccinarea după ce medicul îmi va spune că este bine să o fac”, a transmis primarul în august, încadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB, potrivit agerpres.ro.

 

Cookies