Nicuşor Dan, primar general al Capitalei și candidat independent la alegerile prezidenţiale din această primăvară, ne anunță că, momentan, nu poate face publice numele celor care au donat pentru campania sa electorală, fiindcă nu are permisiunea lor, dar ne asigură că este vorba despre „oameni de afaceri care au afaceri absolut corecte”
Într-o declarație citată de Hotnews, Nicușor Dan a spus că numele donatorilor va apărea în următoarea sa declaraţie de avere:
Legea obligă la comunicare către stat a donatorilor cu peste 5.000 de lei, ceea ce eu am făcut pentru 2024. Şi, dacă vă uitaţi pe declaraţia de avere pe care am depus-o odată cu dosarul de candidatură la preşedinţie, o să vedeţi o listă destul de consistentă cu oameni care au donat peste 5.000 de lei. Voi face acelaşi lucru în următoarea declaraţie de avere, dar atâta timp cât nu am acceptul oamenilor acestora să le fac public numele acum, nu o s-o fac.
Declarația lui Nicușor Dan vine după ce PSD i-a cerut, zilele trecute, să prezinte public numele celor care i-au donat pentru campania prezidențială sume mai mari de 40.500 de lei.
Agerpres amintește că social-democraților i-au făcut solicitarea printr-un comunicat:
Nicușor Dan are obligația de a informa alegătorii cu privire la cine sunt finanțatorii săi înainte de începerea campaniei electorale. PSD solicită candidatului Nicușor Dan să prezinte transparent cine sunt persoanele care au donat pentru (pre)campania sa sume mai mari de 40.500 lei, respectiv echivalentul a 10 salarii minime brute pe țară. Conform propriilor sale declarații, sunt cel puțin două persoane fizice care au depășit acest plafon, iar potrivit legii, Nicușor Dan are obligația de a le face publică identitatea. În numele ‘transparenței’ și al ‘României oneste’ pe care le invocă, Nicușor Dan are obligația morală de a prezenta alegătorilor cine sunt finanțatorii săi înainte de începerea campaniei electorale, nu după alegeri, cum a procedat în cazul altor scrutine electorale.
PSD sublinia că, având în vedere elementele care au dus la reluarea alegerilor prezidențiale, există cu atât mai mult un interes legitim al alegătorilor de a cunoaște cine sunt finanțatorii tuturor candidaților înscriși în cursa pentru Cotroceni:
Pentru a-și forma opțiunile de vot în cunoștință de cauză, este important ca alegătorii să știe care sunt interesele de afaceri sau de altă natură ale celor care fac donații până la plafonul maxim de 810.000 lei prevăzut de legislația în vigoare. Dacă nu are nimic de ascuns, Nicușor Dan ar trebui să prezinte identitatea celor care susțin din umbră campania sa.
Ulterior, pe 1 aprilie, Nicușor Dan a făcut publice donațiile pentru campania sa. Într-o postare pe Facebook, primarul general a pus un link către site-ul său de campanie, unde se precizează că s-au strâns din donaţii, până acum, peste 3 milioane de lei:
Eu nu somez pe nimeni, dar sunt curios câți bani publici au fost deja cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu. Ar fi bine să vedem măcar suma cheltuită, într-un gest de transparență, așa cum eu am făcut publice toate donațiile private folosite în campania mea. După aceea, putem purta o discuție.
Nicușor Dan a mai anunțat recent că, în precampania electorală, cheltuielile sale sunt de aproximativ 900.000 de euro, bani pe care i-a strâns din donații.