Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că vom avea apă caldă și căldură la discreție de abia după 10 ani, atunci când municipalitatea va putea să înlocuiască vechile conducte de termoficare. Totuși, o îmbunătățire în ceea ce primește sistemul de termoficare o vom resimți peste patru ani, când jumătate din sistem va fi modernizat.
În unele zone din București conductele au o vechime și de 60 de ani și nu mai suportă presiunea celui mai amplu sistem de termoficare din țară, ce are o lungime de 3.800 de kilometri și care furnizează apă caldă și căldură pentru 1.170.000 de oameni, scrie Observator.
În ultimii patru ani, Primăria Capitalei a înlocuit 134 de kilometri din rețeaua principală, anul acesta fiind schimbați 45 de kilometri de conductă. Pentru modernizarea totală ar trebui să se înlocuiască, în fiecare an, 70 de kilometri de conductă, timp de un deceniu.
Nicușor Dan a declarat că în 2028 jumătate din rețeaua principală va fi înlocuită și problema apei calde și căldurii va fi una secundară.
Dacă totul merge bine, în 2028 o să avem jumătate din rețeaua principală înlocuită și atunci problema căldurii și apei calde o să fie una secundară pentru că această jumătate de rețea pe care o înlocuim este cea mai veche și cea mai afectată, e ca și cum ai face 70-80% din avarii.
Primăria Capitalei are fonduri europene pentru a înlocui 212 kilometri de rețea primară.
Până acum, conductele au fost înlocuite în totalitate în cartierele Ferentari, Drumul Taberei, Olteniței și Pantelimon.
Primarul Capitalei a declarat, pe data de 5 septembrie, în cadrul unei conferințe, că au fost dați în exploatare primii 1.500 de metri de conductă magistrală din Obiectivul 3 – Magistrala II Sud, fiind vorba despre tronsonul Piața Iancului – intersecție cu Șos. Mihai Bravu, până la intersecția Șos. Mihai Bravu cu Aleea Avrig.
Aici înlocuim 9 km de conductă veche, dintre care 3,1 km de conductă magistrală și 5,9 km conductă aferentă racordurilor în punctele termice.
Pâna acum, am terminat jumătate din tronsonul de conductă magistrală și vrem ca până la începerea sezonului rece să finalizăm toți cei 3,1 km, care sunt cei mai importanți. Înlocuirea conductelor pentru racordurile la punctele termice va fi făcută și pe durata sezonului rece, dacă nu vor fi temperaturi extreme.
Locuitorii din zonă nu sunt afectați de acest șantier, livrarea agentului termic realizându-se prin conductele provizorii.
Nicușor Dan a precizat că anul trecut, în această zonă, s-au produs 57 de avarii.
Este o zonă extrem de importantă, unde anul trecut au fost 57 de avarii, deci anul acesta va fi mult mai bine. Este vorba de cartierele Iancului, Colentina, Bucur Obor, Ștefan cel Mare, dar și Aviației – zonă deficitară din punct de vedere al alimentării cu energiei termică, care se realizează din CET SUD, prin intermediul acestei magistrale.
Te-ar mai putea interesa și: