Nicușor Dan n-ar fi fost în incapacitate de exercitare a funcție cât a avut COVID, doar a muncit de acasă. Cine îl poate înlocui oficial

03 iun. 2021
181 Afișari
Nicușor Dan n-ar fi fost în incapacitate de exercitare a funcție cât a avut COVID, doar a muncit de acasă. Cine îl poate înlocui oficial

Primarul general, Nicuşor Dan, a explicat, miercuri, că nu a fost în imposibilitatea exercitării mandatului când s-a votat bugetul Capitalei pe 2021, ci doar a lucrat de acasă, ținând cont de faptul că a stat în acea perioadă în izolare, după ce fiica sa a fost infectată cu COVID-19. Totuși, în ședința CGMB de ieri s-a votat oficial și persoana desemnată să îl înlocuiască în caz de necesitate, în postura viceprimarului Horia Tomescu.

Întrebat de jurnalişti, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre acuzaţiile unor consilieri municipali că şedinţa în care a fost adoptat bugetul Capitalei ar fi fost convocată nestatutar de city managerul Diana Pungă ca înlocuitor al primarului general, Nicuşor Dan a răspuns că e treaba celor din opiziție să facă opoziție.

Sunt mai multe litigii iniţiate de consilierii din opoziţie pe legalitate fie de dispoziţii emise de mine, fie de hotărâri emise de Consiliul General, când o să fie prima admisă de tribunal o să vă anunţ. E treaba lor ca partid de opoziţie să facă tipul aceasta de opoziţie

Nicuşor Dan a subliniat că este o confuzie între imposibilitatea exercitării mandatului, caz în care legea obligă la acordarea mandatului unui viceprimar, şi situaţia în care s-a aflat el.

Nicușor Dan spune că doar a prestat muncă de la domiciliu

‘Am prestat muncă de la domiciliu şi atunci a fost o operaţiune administrativă, ca să nu vină şi oameni cu acte la semnat la mine acasă şi să fim obligaţi să-i pun în contact fizic cu mine, a semnat city managerul în locul meu, deci sunt două situaţii diferite, una este imposibilitatea exercitării mandatului şi una este ce am făcut eu, muncă de la domiciliu (…). Am participat la şedinţe de Consiliu, am fost prin calculator, prin telefon în contact cu ceea ce s-a întâmplat aici’, a adăugat primarul general.

Cine îl înlocuiește pe Primar în caz de necesitate

Viceprimarul Horia Tomescu (USR PLUS) va exercita primul calitatea de înlocuitor de drept al edilului general, Nicuşor Dan, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei, cu 29 de voturi „pentru”.

În timpul dezbaterilor CGMB, grupul PNL a atras atenţia asupra faptului că, potrivit unei decizii adoptate la nivelul coaliţiei, perioada mandatului rămas va fi împărţită în două părţi egale, astfel încât viceprimarul USR PLUS va exercita calitatea de înlocuitor de drept al edilului pentru o perioadă de 18 luni, iar viceprimarul PNL (Stelian Bujduveanu), pentru următoarele 18 luni.

Edilul general, Nicuşor Dan, a confirmat că aceasta este formula convenită între cele două grupuri.

Hotărârea adoptată completează HCGMB 398/2020 privind alegerea viceprimarilor din Bucureşti.

În referatul de aprobare sunt invocate prevederile OUG 57/2019 privind Codul administrativ, conform cărora: viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului. Totodată, consiliul local trebuie să desemneze, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.

Cookies