Nicușor Dan: Mai multe linii de tramvai din București vor fi modernizate, începând din primăvară. PMB cumpără și 250 de tramvaie noi cu fonduri europene

09 nov. 2023
1551 Afișari
Nicușor Dan: Mai multe linii de tramvai din București vor fi modernizate, începând din primăvară. PMB cumpără și 250 de tramvaie noi cu fonduri europene
Nicușor Dan: Mai multe linii de tramvai din București vor fi modernizate, începând din primăvară. PMB cumpără și 250 de tramvaie noi cu fonduri europene. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Nicușor Dan a anunțat că în primăvară va începe modernizarea unor linii de tramvai din Capitală. Au fost semnate 11 contracte, iar pentru 8 dintre acestea deja au primit ordin de începere a proiectării.

Pe ce artere ale Capitalei vor fi modernizate linii de tramvai

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina sa de Facebook că urmează să înceapă modernizarea unora dintre liniile de tramvai bucureștene, în primăvara anului 2024.

După mulți ani în care au tot fost problemele cu șinele de tramvai, acestea vor fi reabilitate și, poate, problemele se vor rezolva.

Nicușor Dan a spus că liniile care vor fi modernizate funcționează pe următoarele artere:

 • Str. Barbu Văcărescu;
 • Str. Lizeanu;
 • Bd. Lacul Tei;
 • Bd. Dimitrie Pompeiu;
 • Șos. Petricani;
 • Calea Griviței;
 • Bd. Dinicu Golescu;
 • Bd. Mărășești;
 • Bd. Chișinău;
 • Bd. Basarabia;
 • Bd. Expoziției;
 • Bd. Gării Obor;
 • Bd. Ferdinand;
 • Șos. Pantelimon;
 • Bd. Timișoara.

După cum a spus și edilul, aceste investiții în infrastructură sunt foarte necesare, pentru că, din cei 150 de km de rețea pe care o are Bucureștiul, doar 90 au fost modernizați, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Vor fi achiziționate încă 250 de tramvaie noi

Primarul general al Capitalei le-a mai transmis bucureștenilor că vor fi achiziționate încă 250 de tramvaie noi, cu fonduri europene. Însă, înainte de achiziționare, trebuie să fie reparate șinele pe care vor circula vehiculele.

În ceea ce privește finanţarea lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai avem la dispoziție, prin POR, suma de 300 de milioane de euro alocată pentru regiunea București-Ilfov, și, imediat ce ghidul va fi publicat, vom aplica pentru finanțare. Cofinanțarea va fi asigurată din împrumuturi fie de la Banca Europeană de Investiții, fie de la Banca Mondială, bănci cu care am inițiat deja discuții”, a mai spus edilul.

Totodată, Primăria Generală a Municipiului București (PMB) are în derulare patru studii de fezabilitate pentru extinderea liniilor de tramvai în zone precum Piața Unirii, partea de sud-est a inelului median, prelungirea traseului de tramvai de la Aeroportul Băneasa până la centrul comercial Băneasa și unul pentru prelungirea tramvaiului de pe Șoseaua București – Târgoviște, până la centrul comercial Colosseum.

80 de autobuze vor înlocui tramvaiele

Daniel Istrate, directorul general al Societății de Transport București, a transmis într-un comunicat de presă că este prima dată când transportul public bucureștean beneficiază de sprijin din partea PMB.

Totodată, referitor la lucrările care urmează să înceapă anul viitor, directorul STB a declarat că Societatea are soluții pentru înlocuirea tramvaielor și preluarea călătorilor:

Este prima dată când transportul public din Bucureşti beneficiază, după mulţi ani, de sprijinul real şi instituţional al Primăriei Municipiului Bucureşti. Avem astăzi condiţii de transport vizibil îmbunătăţite. Mă refer aici la cele 100 de tramvaie noi, la cele 100 de troleibuze care trebuie să sosească, şi, nu în ultimul rând, la cele 100 de vehicule electrice care vor fi recepţionate până la sfârşitul anului.

Referitor la lucrările care vor începe anul viitor, STB este pregătit, avem soluţii pentru a prelua călătorii şi le vom alege pe cele mai bune. Estimăm un număr de 80 de autobuze pe care le vom introduce pe liniile navetă, astfel încât să suplinim toată această perioadă.

Te-ar putea interesa și:

Cookies