Nicușor Dan, la un an de mandat, vorbind despre investițiile din București: Primele luni le-am pierdut numai cu asta

28 sept. 2021
218 Afișari
Nicușor Dan, la un an de mandat, vorbind despre investițiile din București: Primele luni le-am pierdut numai cu asta
O nouă garnitură de arhitecți la Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei. CGMB a aprobat componența propusă de Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, luni seară, la un an de mandat, despre principalele investiții din București în perioada următoare. Planurile sunt mari, însă edilul recunoaște că a primit o primărie falimentară de la Gabriela Firea, iar în primele luni a încercat doar să rezolve problemele financiare, pe cât s-a putut.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a vorbit, luni seară, la B1 TV, la un an de mandat, despre principalele planuri și proiecte pentru viitorul apropiat. Edilul Capitalei speră să obțină bani din PNRR pentru finanțarea unui tren metropolitan în cel mai mare oraș din România.

Ce se întâmplă cu bugetul Bucureștiului

Edilul spune că a preluat o primărie falimentară care era la un pas de incapacitate de plată. Mai mult, organizarea EURO 2020 a necesitat de asemenea investiții serioase, iar primarul spune că primele luni le-a pierdut doar pe aceste probleme.

„Situaţia pe care am preluat-o a fost cu adevărat dezastruoasă. Noi aveam în cont de o mie de ori mai puţin de cât trebuia să dăm. Ne-a costat foarte mult efort ca din fluxul de bani realmente să nu intrăm în incapacitate de plată. Am avut de organizat EURO 2020 şi ar fi fost o ruşine uriaşă ca Bucureştiul să nu poată  să organizeze.

Primele luni din mandat le-am pierdut numai cu asta. (…) Nu există furnizor extern care să nu aibă o eşalonare cu noi. Ne plătim obligaţiile. Un efort a fost pentru a debloca acele investiţii care erau începute şi nu puteau fi continuate din cauza blocării conturilor”, a explicat Nicușor Dan la B1 TV.

Când se înnoiește parcul de tramvaie în București conform lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a discutat și despre problemele privind înnoirea parcului de tramvaie ce ar urma să fie completat cu 100 de vehicule începând de anul viitor. Totuși, Comisia Europeană a cerut Bucureștiului să modernizeze liniile de tramvai. De asemenea, primarul a mai spus că până în 2023 o să avem și cele 100 de autobuze electrice. Primarul a criticat fosta administraţie pentru modul în care a accesat fonduri pentru achiziţionarea acestora.

„Avem contractul pe 100 de tramvaie cu Astra Arad care o să înceapă să vină în vara anul viitor. Condiţia pe care ne-a pus-o Comisia Europeană e să modernizăm liniile de tramvaie. E foarte scump. E 7 milioane de euro pe kilometru”, a mai spus Nicușor Dan.

Pasajul Doamna Ghica, gata în 2022, spune Nicușor Dan

Nicușor Dan a vorbit și despre o investiție mult așteptată de bucureșteni, Pasajul de la Doamna Ghica. Acesta ar urma să fie gata în 2022. Se pare că Radu Mihaiu a cotizat și el pentru această investiție.

„Probabil că la sfârşitul anului 2022, vorbim grosier, va fi gata Pasajul de la Doamna Ghica. (…) Să ştii că ai conturile blocate şi să te aventurezi că ai conturile blocate…Asta am păţit. S-a început o investiţie în plină campanie electorală, ştiind că nu sunt bani. Planşeul va fi montat în primăvară. (…) Avem un parteneriat cu Primăria Sectorului 2 care a pus bani pentru pod”, a transmis Nicușor Dan.

Prelungirea Ghencea merge în linie dreaptă. Ce se întâmplă cu trenul metropolitan

Nicușor Dan a mai explicat că de abia acum PMB are bani pentru exproprierile necesare investiţia din Prelungirea Ghencea. Mai mult, încă se pregătesc investițiile pentru trenul metropolitan, care se pare că nu o să fie construit prin PNRR.

„Avem o colaborare foarte bună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor. Este o echipă care lucrează la proiect. E vorba despre inelul pe care-l avem, de gările interioare. E vorba despre mai multe linii care vin din Ilfov. Sunt mulţi oameni care vin cu trenul în Bucureşti.

E o investiţie în primă fază până în 2026. E o investiţie de 200 de milioane de euro în ceea ce priveşte cale ferată. (….) Nu o să fie pe PNRR. O să fie pe fondurile de transport 2021-2027”, a mai transmis Nicușor Dan.

De ce este de fapt mizerie în Cismigiu

Nicușor Dan a mai vorbit aseară și despre adevăratul motiv pentru care parcul Cişmigiu este într-o stare jalnică.

„Nu arăta Cişmigiul mai bine în mandatul lui Gabriela Firea. Nu mai există bănci cu şipci rupte. Nu am avut bani să cumpărăm bănci noi. Aleile sunt măturate. Am curăţat statui pentru că bucureştenii s-au plâns că sunt statui murdare. Am tuns iarba. Nu am reuşit să rezolvăm ceea ce nu se face de mulţi ani – problema cu ciorile”, a afirmat Nicușor Dan.

Cookies