Nicușor Dan l-a concediat pe directorul Spitalului Filantropia. La mijloc sunt achiziții suspecte

17 dec. 2020
107 Afișari
Nicușor Dan l-a concediat pe directorul Spitalului Filantropia. La mijloc sunt achiziții suspecte
Dan Ștefan Sîmpălean a fost managerul spitalului timp de un an și jumătate

Primarul Capitalei a publicat astăzi pe contul său de Facebook decizia demiterii lui Dan Ștefan Sîmpălean din funcția de director al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București. La baza acestei decizii stau rapoartele și analizele privind achizițiile spitalului de când Sîmpălean a fost pus în funcție, mai spune primarul

Azi am decis încetarea atribuțiilor de manager al Spitalului Filantropia București ale domnului Sîmpălean Dan Ștefan. Am făcut acest lucru după ce am primit rapoartele și analizele Curții de Conturi și Corpului de Control al Primarului în care sunt semnalate diverse nereguli la acest spital.”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Dan Ștefan Sîmpălean, implicat în mai multe achiziții suspecte

De profesie stomatolog, Dan Sîmpălean a ajuns în atenția presei după o serie de achiziții dubioase făcute în ultimul an și jumătate. Potrivit Libertatea, acesta a direcționat mai multe contracte către firma Axia Medical, unde acesta a ocupat postul de Reprezentant Vânzări în perioada 2010-2013. Astfel, din iulie 2019 și până în noiembrie 2020, Axia a gestionat achiziții de peste 200.000 de euro pentru Spitalul Filantropia. Este vorba în total de 40 de contracte, un număr neobișnuit de mare.
În luna martie, la începutul pandemiei de coronavirus, Axia Medical a vândut 15.000 de măști chirurgicale cu 3 pliuri și elastic la prețul de 3,50 lei pe bucată. Totalul este de 52.500 lei, adică peste 10.000 de euro direcționați către fostul angajator al lui Sîmpălean. În aceeași zi, spitalul din Călinești a achiziționat 3.000 de măști, de 5 ori mai puține decât „Filantropia”, cu un preț similar – 3,49 lei.

În SEAP sunt publicate toate contractele Spitalului

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) au fost descoperite mai multe achiziții la suprapreț. Spre exemplu, anul trecut, Spitalul Filantropia a cumpărat două detectoare de vene (aparate cu raze infraroșii care ajută personalul medical să vadă vena pacientului unde trebuie introdusă seringa) cu 67.200 lei. Achiziția este repetată și în acest an, Spitalul cumpărând încă două astfel de detectoare pentru aceeași sumă de bani.
În august, Spitalul de Pneumofiziologie Brăila a cumpărat 4 aparate identice prin Sante International, pentru suma de 80.000 lei. Adică 20.000 lei per aparat, spre deosebire de cele cumpărate de la Axia Medical, cu 33.600 lei bucata.
O altă achiziție care a atras atenția verificatorilor este cea a microscopului Axioscope 5, care a fost achiziționat cu 70.000 de lei, un preț mult mai mare decât cel figurat pe site-ul producătorului, unde varianta cu cele mai bune modificări costă în jur de 55.000 de lei. Un microscop asemănător ca specificații a fost cumpărat de Universitatea Babeș-Bolyai în această toamnă pentru suma de 41.000 de lei.

Spitalul Filantropia nu a mai colaborat cu Axia Medical până la numirea lui Sîmpălean

Axia Medical are o vechime de 14 ani în domeniul distribuției de produse farmaceutice, dar nu a avut vreun contract cu Spitalul Filantropia până la numirea lui Sîmpălean, la data de 14 iunie 2019. Compania este deținută de Laurențiu Mirel Dorcioman, care are în subordine doar 2 angajați. Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 869.000 de euro, iar profitul de 135.000 de euro.
Cookies