Nicușor Dan își continuă lupta pentru protejarea clădirilor istorice. Patrimoniul Bucureștiului, subiectul unui protocol cu Ministerul Culturii. Muzeul Satului se mărește

18 mart. 2021
331 Afișari
Nicușor Dan își continuă lupta pentru protejarea clădirilor istorice. Patrimoniul Bucureștiului, subiectul unui protocol cu Ministerul Culturii. Muzeul Satului se mărește

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a avut, joi, o întâlnire importantă cu ministrul Culturii, Bogdah Gheorghiu, în vederea semnării unui protocol de colaborare privind patrimoniul cultural al Bucureștiului și protejarea lui.

Nicușor Dan spune că vor fi adăugate noi imobile în lista monumentelor istorice din București. Mai mult, Muzeul Satului se va extinde prin aducerea unor case țărănești de peste Prut, printr-o propunere a Ambasadei Republicii Moldova la București.

Ce spune Nicușor Dan

„M-am întâlnit azi, la Muzeul Satului, cu ministrul Bogdan Gheorghiu, pentru a semna un protocol de colaborare între Primăria Capitalei și Ministerul Culturii.

Vrem ca cele două instituții să lucreze împreună pentru a proteja patrimoniul cultural al Bucureștiului prin introducerea de noi clădiri bucureștene pe lista monumentelor istorice.

Am discutat de asemenea cu gazda întâlnirii noastre, directoarea Muzeului Satului, Paulina Popoiu, despre posibilitatea de extindere a muzeului prin aducerea unei case țărănești basarabene, conform unei propuneri a Ambasadei Republicii Moldova la București.

Susțin această idee, pentru că este vorba de spațiul etnic românesc și e firesc ca vizitatorii muzeului să poată vedea și o casă tradițională din Moldova de peste Prut”, a transmis Nicușor Dan joi, pe pagina de Facebook.

Ce a spus Ministerul Culturii după întâlnire

„Astfel de întâlniri sunt o normalitate deoarece Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să se susţină reciproc în demersurile legate de tot ce ţine de grija faţă de patrimoniu. Ne dorim finalizarea dosarelor pentru clasarea clădirilor valoroase din punct de vedere istoric şi neprotejate ca monumente în Lista Monumentelor Istorice, în limita constrângerilor bugetare ale PMB, dar şi actualizarea acestei liste, care nu se poate realiza dacă nu vom avea acces la arhiva PMB a clădirilor.

În acest sens este oportună şi necesară desemnarea unor puncte focale ale MC şi PMB, din structurile de specialitate, care să colaboreze constant în vederea încheierii acestui Protocol de colaborare”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Nicușor Dan se înțelege bine cu ministrul Culturii

„Am avut un dialog foarte bun pe toate temele propuse. Cred într-un parteneriat de succes pentru cultura din Bucureşti, mai ales că împărtăşim grija şi atenţia sporită pentru patrimoniul cultural bucureştean. I-am asigurat, pe ministru şi echipa sa, că indiferent de greutăţile bugetare prin care trecem la Primăria Calitalei, cultura şi patrimoniul rămân printre priorităţile noastre”, a afirmat primarul Capitalei Nicuşor Dan.

Un subiect important în cadrul întâlnirii de astăzi a fost posibilitatea extinderii Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” prin aducerea şi montarea unei case basarabene, ca urmare a propunerii înaintate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Actualul primar pare să aibă o înclinație spre clădirile de patrimoniu, după ce lunile trecute a salvat de la demolare un alt imobil. Totuși, problemele clădirilor de patrimoniu din București sunt extrem de mari și multe dintre acestea se află în stare critică.

 

Cookies