Nicușor Dan, întru desăvârșirea administrației. Proiecte de 7 miliarde de euro depuse de Primăria București la MFE

05 mart. 2021
271 Afișari
Nicușor Dan, întru desăvârșirea administrației. Proiecte de 7 miliarde de euro depuse de Primăria București la MFE

Nicușor Dan a anunțat, vineri, într-o lungă postare pe Facebook și o conferință de presă extrem de prolifică și promițătoare că Primăria Capitalei a depus la Ministerul Fondurilor Europene proiecte în valoare de 7 miliarde de euro întru rezolvarea celor mai importante probleme ale Bucureștiului termoficare, trafic și spații verzi.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus în conferința de presă că PNL și USR au votat pentru public în ședința CGMB, suspendând PUZ-urile din cinci sectoare prin care urmau să dispară spații verzi.

Proiecte de miliarde de euro la PMB

Municipalitatea a depus la Ministerul Fondurilor Europene proiecte privind dezvoltarea mobilităţii, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială care însumează 7 miliarde de euro şi care pot fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Este vorba de investiţii majore care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani în domenii cheie – mobilitate, adică trafic rutier, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială.”, a precizat primarul general într-o conferinţă de presă.

„Proiectul cel mai important pe care îl propunem este metroul de suprafaţă. Propunem, de asemenea, şi modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai. Ne dorim electrificarea transportului public din Bucureşti şi între proiectele pe care le propunem se numără atât achiziţia de tramvaie, la tramvaie suntem deficitari, cât şi transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. De asemenea, avem un proiect consistent de piste de biciclişti în zona metropolitană”, a declarat Nicușor Dan.

Termoficarea în prim-plan

El a adăugat că aproximativ un miliard de euro ar urma să fie direcţionaţi spre sistemul de termoficare. Potrivit primarului general, banii propuşi pentru termoficare se referă la digitalizarea sistemului de termoficare, fiind vorba atât de reţeaua de transport şi distribuţie, cât şi de contorizarea inteligentă la beneficiari.

„Avem un set de proiecte propuse pentru protecţia mediului, care însumează 900 de milioane de euro. Cel mai mare proiect se numeşte ‘Plămâni verzi pentru Bucureşti’ şi vizează amenajarea multor spaţii verzi, care în momentul de faţă sunt introduse în PUG ca spaţii verzi, dar care nu sunt amenajate şi, de asemenea, plantări de arbori. În cadrul acestui proiect sunt şi locuri pe care bucureştenii le aşteaptă de mult să fie amenajate, cum este Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii sau salba de lacuri din nordul Bucureştiului”, a adăugat Nicuşor Dan

Primarul general a enumerat și alte proiecte ce au fost depuse şi care vizează gestionarea deşeurilor, realizarea Registrului spaţiilor verzi, sănătatea – proiecte de extindere şi de construire de noi corpuri pentru spitalele existente, obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu sau digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.

„Avem proiecte sociale propuse, realizarea de creşe, unde suntem, după cum ştiţi, deficitari, construire de locuinţe sociale şi un segment în care nu suntem în parametri, o reţea de servicii sociale pentru victimele violenţei domestice. Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic şi am avut o discuţie ieri cu ministrul Dezvoltării pe acest subiect. Nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private. Proiectul nostru, aşa cum este acum, vizează doar nişte clădiri publice care sunt emblematice pentru Bucureşti”, a menţionat edilul şef.

Un alt proiect la care s-a referit primarul general se intitulează „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului”, care presupune amenajarea râului, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională, şi crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie.

Mesajul făcut de Nicușor Dan pe Facebook

Planul Național de Redresare și Reziliență este șansa schimbării la față a Capitalei. Am trimis de aceea Ministerului Fondurilor Europene o listă de 50 de proiecte, în valoare totală de 7 miliarde de euro, prin care propunem investiții masive pentru București, fără precedent de la Revoluție încoace.

Vizăm îmbunătățiri majore în domenii-cheie ale Capitalei, care necesită investiții urgente, precum mobilitatea urbană, termoficarea și mediul înconjurător, împreună cu sănătatea, asistența socială, consolidarea clădirilor, dezvoltarea urbanistică.

Cele mai mari proiecte sunt în domeniul mobilității urbane, al traficului, pentru care ne propunem alocarea a peste 3 miliarde de euro prin PNRR, bani care vor merge în special către construcția metroului de suprafață, modernizarea transportului public (prin extinderea și modernizarea liniilor de tramvai și troleibuz, prin achiziția de noi mijloace de transport în comun, prin creșterea gradului de electrificare a transportului public), dezvoltarea rețelei de piste de biciclete, integrarea componentelor de mobilitate în zona metropolitană.

Propunem în același timp proiecte de peste 1,1 miliarde de euro pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare în București, ceea ce înseamnă modernizarea rețelelor termice primare și secundare, modernizarea punctelor termice, contorizarea inteligentă, dar și digitalizarea sistemului.

Pentru mediul înconjurător am depus o listă de proiecte în valoare de circa 900 de milioane de euro, principalul proiect fiind „Plămâni Verzi pentru București”, prin care vom realiza plantări masive de arbori în Capitală și vom crește puternic suprafețele verzi amenajate. Avem de asemenea proiecte pentru amenajarea Parcului Natural Văcărești, a zonei Lacul Morii și a salbei de lacuri din nordul orașului, precum și pentru gestionarea deșeurilor și pentru finalizarea Registrului Spațiilor Verzi.

În domeniul sănătății, ne propunem să facem investiții în construcția a noi corpuri de spital și clădiri administrative – de pildă la Spitalul Filantropia, Spitalul Prof. Dr. Burghele, Spitalul Sf. Maria, Spitalul Malaxa – dar și să digitalizăm spitalele aflate în subordinea ASSMB.

Din punct de vedere social, propunem proiecte de circa 200 de milioane de euro, dintre care aș menționa un proiect pentru realizarea de creșe (la care Capitala e deficitară), unul pentru construirea de locuințe sociale pentru persoane vulnerabile, precum și un proiect pentru a asigura la standarde europene serviciile de sprijin pentru victimele violenței domestice.

În ceea ce privește consolidarea clădirilor din București, solicităm prin PNRR circa 130 de milioane de euro, bani care ne vor permite să consolidăm mai multe clădiri-simbol ale Capitalei și să le punem ulterior în valoare din punct de vedere turistic și cultural.

Fac o mențiune specială pentru un proiect la care țin mult, cel numit „Dâmbovița – axa creativă a orașului”, prin care vom propune o amenajare complexă a cursului Dâmboviței de la Lacul Morii și până în zona Bibliotecii Naționale, împreună cu investiții în catalizarea cercetării, inovației și industriilor creative, pentru a profita de avantajul competitiv al Capitalei în domeniul IT.

Îmi doresc ca toate proiectele propuse de Primăria Capitalei să fie finanțate, iar apelul meu către Ministerul Fondurilor Europene și către Guvern este să dea Bucureștiului șansa de care are nevoie pentru a se moderniza.

Cookies