Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că municipalitatea a mai făcut un pas pentru achiziționarea celor 20 de minicentrale termice, care ar urma să mai rezolve din multele și marile probleme pe care Bucureștiul le are cu apa caldă și căldura.
Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan anunță că procedurile de achiziție vor începe curând:
Compania Municipală Energetica Servicii urmează să demareze procedurile pentru achiziționarea acestor sisteme modulare care vor asigura furnizarea optimă a agentului termic și apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare.
Primarul general al Capitalei mai spune că aceste minicentrale sunt istalații modulare, care constau în containere transportabile, mobile, în care se află amplasate echipamentele pentru producerea de energie termică – cazane de apă caldă, conducte, vase de expansiune, colectoare, stații de tratare a apei, instalații de alimentare cu combustibil, apă, energie electrică, automatizare, parte electrică etc.
Valoarea investiției este de 105.567.644,78 lei, fără T.V.A.
Alimentarea cu agent termic – apă caldă și căldură – este una dintre cele mai mari probleme ale Capitalei. Rețeaua de distribuție a orașului este uriașă – e a doua ca mărime în lume, după cea din Moscova, dar este și foarte veche. Vorbim despre o rețea de termoficare care se întinde pe 4.000 de km de rețea primară și secundară și peste 1.000 de puncte și module termice, toate acestea fiind vechi de aproape un secol.
Mai mult de 80% din conductele Termoenergetica (fostă RADET) au o vechime de peste 25 de ani. La începutul anului 2022, directorul Termoenergetica, Crețu-Sârbu Claudiu Ionuț declara că o mare parte din rețea ar putea fi schimbată în cinci ani.
Între timp, zeci de mii de bucureșteni se pomenesc zilnic că nu au apă caldă în toiul verii. Iarna, desigur, rămân și fără căldură.
Cu aproximativ două săptămâni în urmă, primarul general al Capitalei spunea că sunt probleme în furnizarea apei calde peste vară deoarece cele patru CET-uri au nevoie de o perioadă mai mare de revizie. Nicușor Dan promitea că, anul acesta, se vor reabilta peste 50 de kilometri de reţea de termoficare.