Nicușor Dan: Facturile la căldură se vor dubla iarna asta față de anul trecut. Primarul spune că, totuși, în București e cea mai ieftină gigacalorie din țară

01 nov. 2022
1082 Afișari
Nicușor Dan: Facturile la căldură se vor dubla iarna asta față de anul trecut. Primarul spune că, totuși, în București e cea mai ieftină gigacalorie din țară
Nicușor Dan: Facturile la căldură se vor dubla iarna asta față de anul trecut. Primarul spune că, totuși, în București e cea mai ieftină gigacalorie din țară

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le transmite bucureștenilor să se pregătească în această iarnă pentru facturi la caldură duble față de cele de anul trecut. Și asta pentru că, explică el,, prețul gigacaloriei a fost mărit încă din aprilie de la 160 de lei la 350 de lei.

Nicușor Dan: Chiar dacă factura se dublează, e cel mai mic preț din țară

Invitat la  Digi24, primarul general al Capitalei a dat asigurări că prețul acesta  al gigacaloriei nu va mai fi majorat suplimentar:

Cu toate acestea, este cel mai mic preț din țară, pentru că orașele din țară au între 400 și 500 de lei gigacaloria. (…)  În ceea ce privește prețul total al gigacaloriei, în momentul de față prețul este 860 de lei. Din 860 de lei, Primăria plătește 510, iar cetățenii, bucureștenii – 350. Nu există nicio intenție de a majora acest preț pentru cetățeni. Pentru acest preț total și implicit al diferenței pe care o plătește Primăria Municipiului București – evident, din impozitele vărsate de bucureșteni – o să vedem răspunsul ANRE-ului pe la sfârșitul lunii octombrie, cu aplicare de la 1 noiembrie.

Nicușor Dan a mai spus că prețul plătit de bucureșteni pentru gigacalorie va rămâne de 350 de lei (cu tot cu TVA) “orice s-ar întâmpla.”

Nicușor Dan: Iarna asta va fi un pic mai bine decât iarna trecută

În ceea ce privește extrem de frecventele avarii din rețeaua de termoficare a Capitalei, primarul general  spune că „în fiecare zi este puțin mai bine decât în ziua precedentă”:

Deci, iarna asta o să fie ceva mai bine decât iarna trecută. Și asta pentru că am făcut reparații, am deschis șantierul, o să avem o centrală în plus care va funcționa imediat înainte de Crăciun, pentru că, după cum știți, Bucureștiul este dezechilibrat, are două mari CET-uri în sud, două mari CET-uri în vest și mai avea două în nord-est, care au fost desființate și punem una provizorie în loc – nu așa de mare cum ar trebui ca să le compensăm pe cele două, dar ea va ajuta.

Aproape în fiecare zi, Termoenergetica anunță noi avarii în rețeaua de termoficare a Capitalei, care este foarte veche și ale cărei țevi crapă, la propriu, constant. Cel mai recent anunț al companiei e de ieri și spunea că peste 580 de blocuri și un spital din București rămân fără apă caldă și căldură și că un singur sector nu va fi afectat de avarii

Anul trecut, sistemul de termoficare din București, pierderi de aproape 40% (mai exact, de 37%. practic, aproximativ 500 milioane lei au intrat în pământ.

Municipalitatea estimează că reabilitarea întregului sistem de transport al agentului termic din București ar fi un proiect care s-ar desfășura pe cel puțin 20 de ani și ar costă cel puțin 1 miliard de euro.

Cookies