Nicușor Dan face licitație pentru închirierea unor centrale termice, soluție provizorie la criza căldurii din București. Singura problemă e că se vor monta la primăvară

14 oct. 2021
775 afișări
Nicușor Dan face licitație pentru închirierea unor centrale termice, soluție provizorie la criza căldurii din București. Singura problemă e că se vor monta la primăvară
Nicușor Dan face licitație pentru închirierea unor centrale termice, soluție provizorie la criza căldurii din București. Singura problemă e că se vor monta la primăvară

Primarul Nicușor Dan a găsit în sfârșit o soluție provizorie pentru a rezolva cât de cât problemele cu termoficarea în Capitală. Totuși, mai avem de dârdâit până să fie totul implementat. După ce a anunțat încă din martie această idee, și chiar a avut discuții cu ministrul Energiei în această privință, recent a fost demarată o licitație pentru închirierea unor centrale termice mobile ce vin în sprijinul CET-urilor actuale. Totuși, licitația se termină de abia în noiembrie, iar apoi

Situația pare să se complice și mai rău în București în această iarnă în privința căldurii, mai ales că în acest moment, 2 CET-uri, CET Grivița și CET Vest Energo, singurul CET privat din București, nu livrează apă caldă în rețeaua de termoficare pentru că nu sunt în stare de funcționare din cauza datoriilor pe care Termoenergetica le are la acestea. Totuși, banii tot de la PMB trebuie să vină și Nicușor Dan încă nu și-a plătit facturile restante.

Nicușor Dan a pus pe roate planul anunțat încă din martie privind acele centrale termice de închiriat

După o serie de discuții începute încă din martie, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, planul lui Nicușor Dan de a închiria mai multe centrale termice pe care să le monteze lângă CET Titan și să le folosească pentru suplimentarea rețelei de termoficare a Bucureștiului începe să prindă roade.

Nu vă speriați, probabil iarna asta nu o să beneficiem prea mult de ele, însă pe viitor ar putea să fie de mare ajutor. Din păcate de abia a fost lansată licitația, după ce două luni de zile s-au făcut pregătiri, care durează până pe 15 noiembrie. Apoi, câștigătorii au la dispoziție între 4 și 6 luni pentru a le monta și racorda la gaze, apă și energie electrică. Practic, dacă totul merge uns (lucru care rar se întâmplă în România) cel mai devreme centralele vor fi montate în luna martie și cel mai târziu în mai.

De abia a fost demarată licitația pentru închirierea de centrale

Compania Municipală Termoenergetica, care operează sistemului centralizat de încălzire din București, aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), a lansat recent procedura de achiziție publică prin care vrea să închirieze capacități provizorii modulare de producție de agent termic pe gaze naturale de până la 70 MW (60 Gcal/h) (adică centrale termice mobile) pe care să le instaleze în cartierul Titan, pe lângă CET Titan. Acestea vor fi folosite „pentru întărirea siguranței alimentării zonei de nord-est a Bucureștiului”.  Totuși, din documentația de atribuire, analizată de Profit.ro, rezultă că acestea ar putea fi puse în funcțiune abia în primăvară, când nu va mai fi așa mare nevoie de ele.

Practic, Termoenergetica vrea să închirieze capacități modulare de producere de energie termică și apă de adaos cu putere termică instalată între 30 și 60 Gcal/h. Acestea vor fi instalate pe un teren de pe amplasamentul fostei CET Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power SA. Apoi, vor fi racordate la instalațiile de distribuție a gazelor, energiei electrice și apei curente existente pe amplasament, pentru alimentarea proprie, și vor livra energia termică produsă în rețeaua de termoficare a Termoenergetica.

Cât vor fi folosite și cum aceste centrale termice

Odată ce aceste centrale modulare vor fi închiriate și instalate, ar putea rămâne în funcțiune timp de trei ani sau chiar mai mult. Planul este să fie folosite până în momentul în care va fi construită o nouă centrală în cogenerare cu putere instalată de 40 MW și 250 Gcal/h de către Titan Power SA, compania deținută de SAPE SA și Electrocentrale Grup, ambele controlate în totalitate către Ministerul Energiei.

Licitația a fost demarată acum câteva zile, după ce timp de două luni a durat procesul de prospectare a pieței. Scopul achiziției este compensarea pierderilor mari din rețeaua de transport și distribuție a Termoenergetica, precum și a distanța foarte mare dintre CET Sud și nord-estul Bucureștiului. Acest lucru afectează continuitatea și calitatea alimentării cu căldură și apă caldă.

Mai mult, compania municipală va trebui să încheie contracte de furnizare de gaze și electricitate și pentru centralele modulare închiriate.

„Durata de închiriere va fi de 3 ani de la punerea în funcțiune a capacităților modulare de producere a energiei termice și a apei de adaos, cu posibilitate de prelungire, în funcție de implementarea proiectului Titan Power SA de realizare a unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul fostei CET Titan”, se arată în caietul de sarcini.

Valoarea maximă a achiziției, pe un an de zile, este estimată la aproape 40 milioane lei plus TVA, suma minimă pregătită fiind de 13,18 milioane lei plus TVA.

Termenul-limită de primire a ofertelor este 15 noiembrie.

Montarea și implementarea acestor centrale termice ar dura între patru luni și 6 luni

Caietul de sarcini mai arată că durata de montare și punere în funcțiune a capacităților modulare este de minimum 4 luni și maximum 6 luni de la semnarea contractului de închiriere. În această perioadă trebuie obținute și toate avizele, acordurile și autorizațiile prevăzute de legislația în vigoare.

Cookies