Nicușor Dan a declarat că Planșeul de beton de la Piața Unirii ar rezista la un cutremur de 6 sau 7 grade, deși a spus că nu este vreun specialist în structuri de rezistență.
Pe de altă parte, ultimele expertize au arătat că starea de degradare a avansat, iar lucrările de consolidare trebuie să înceapă de urgență, atât cele pentru planșeu, cât și cele pentru Pasajul Unirii.
Primarul Capitalei spune că pasajul de la Piața Unirii, pentru care Primăria Sectorului 4 vrea să înceapă în regim de urgență lucrările de consolidare, este încadrat în categoria a patra din cinci în ceea ce privește siguranța (unu reprezentând categoria cu cel mai ridicat nivel de siguranță, iar cinci reprezentând cel mai rău nivel, un pericol major).
Nicușor Dan spune că situația la pasajele Obor, Lujerului și București-Ploiești este mai rea decât la Pasajul Unirii.
Să faci poduri și pasaje e o știință, de 150 de ani. Noi avem o expertiză făcută de un expert, cu ștampila de expert, care spune că acest planșeu (…) expertiza pe care noi avem făcută de către Primăria Sectorului 4 și depusă la noi de către ei spune că acest capac de beton este în clasa a patra. Podurile și pasajele, din punctul de vedere al siguranței, sunt împărțite în cinci; categoria întâi e cea mai bună, categoria cinci e cea mai rea. Categoria a patra e a doua cea mai rea și se numește nesatisfăcător. Iar Obor, Lujerului și podul de pe București-Ploiești sunt în categoria cincea, adică sunt într-o stare mai gravă. Când eşti în categoria a patra nu ești în pericol de prăbușire, a explicat Nicușor Dan joi seară, 19 septembrie, la Euronews România, potrivit News.ro.
Primarul General a spus că la expertiza făcută de PS4 în urmă cu doi ani s-au adăugat „trei pagini”, iar documentele arată că situația s-a deteriorat, însă expertul nu a scris că planșeul este în pericol de prăbușire.
Nicușor Dan este conștient că nu este specialist, dar spune că în cazul unui cutremur planșeul de beton de la Unirii nu ar ceda:
Nu sunt specialist în structuri de rezistență, dar în opinia mea nu există un risc la un cutremur normal de magnitudine 6. La cutremur de magnitudine 7 problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri.
Primarul spune că nu vrea ca municipalitatea să mai dea autorizații pentru lucrări în regim de urgență, iar acestea vor fi date decât atunci când situația o impune cu adevărat. Nicușor Dan a dat câteva exemple: Prelungirea Ghencea, zona Berzei Buzești acolo unde s-au făcut lucrări în baza unor autorizații emise în regim de urgență, după care au apărut probleme, iar lucrările au durat mai mult.
Edilul a mai spus că Primăria Sectorului 4 a cerut, în luna august, să fie eliberat un certificat de urbanism pentru lucrarea din zonă, iar PMB a eliberat certificatul la începutul lunii septembrie și a cerut administrației locale să obțină avizele necesare de la Metrorex și de la administratorii de utilități.
Aceste avize nu sunt o birocrație inutilă, ci sunt condiții tehnice pe care numai deținătorii de rețele, respectiv Metrorex pot să le impună, a explicat Nicușor Dan.