ARHIVA B365

Nicuşor Dan: Este doar o chestiune de timp până când Oprescu şi Pătraşcu vor fi anchetaţi

„Arestarea confirma ca dezvoltarea urbana a Bucurestiului din ultimii 10 ani a fost una speculativa, prin sute de derogari de la legea orasului, Planul Urbanistic General, in beneficiul unor investitori privati si in detrimentul interesului public. Sufocarea traficului, supraincarcarea retelelor, scaderea confortului locuirii sunt consecinta acestei dezvoltari urbane haotice. Era cunoscut in mod neoficial ca exista retele de influente pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale si ca Solomon Wigler era interfata din Primaria Generala pentru aceste retele de influenta. Conform comunicatului DNA, Planul Urbanistic Zonal pentru care s-a platit mita a fost aprobat, deci consilierul Solomon Wigler si-a exercitat deja influenta atat fata de primarul general si arhitectul-sef, care au semnat expunerea de motive, respectiv raportul de specialitate, cat si fata de consilierii generali care au votat Planul Urbanistic Zonal. Este deci doar o chestiune de timp pana cand si aceste persoane vor fi anchetate.

Arestarea confirma ca arhitectul-sef al capitalei, Gheorghe Patrascu, este o marioneta, deciziile de dezvoltare urbana pe care ar trebui sa le coordoneze fiind luate peste capul lui. Asociatia Salvati Bucurestiul saluta actiunea Directiei Nationale Anticoruptie si a Serviciului Roman de Informatii si spera ca prima arestare preventiva pentru trafic de influenta in domeniul urbanismului va duce la reducerea dezvoltarii urbane necontrolate a oraselor din Romania.”, transmite Nicuşor Dan printr-un comunicat de presă.

Directia Nationala Anticoruptie sustine ca Solomon Wigler, in calitate de consilier personal al primarului Capitalei, a primit, in mai multe transe, 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari.

Potrivit unui comunicat al DNA Solomon Wigler a fost retinut de procurori pentru trafic de influenta, in forma continuata (5 acte materiale), si va fi prezentat joi la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

‘In perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, in calitate de consilier personal al primarului municipiului Bucuresti, a pretins in mai multe randuri suma totala de 230.000 euro si a primit in mai multe transe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denuntator) pentru a interveni pe langa functionari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului Bucuresti si consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestora in vederea initierii si votarii unor proiecte de hotarari’, se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca aceste hotarari vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificarii a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucuresti si acceptarea unei donatii de catre Primaria Capitalei.

Conform indiciilor oferite de DNA, se pare că Wigler a cerut mită pentru construirea unor supermarketuri KAUFLAND de către S.C. Alpha Property Development S.R.L. și acceptarea unei donații de teren pe care Primăria să construiască un drum, tot de la KAUFLAND, prin intermediul S.C. Alpha Property Development S.R.L.. Sorin Oprescu l-a suspendat din funcție pe consilierul personal Solomon Wigler, joi.  

Conform referatului întocmit de procurorii DNA, prin care se cere arestarea preventivă a consilierului Solomon Wigler, acesta a primit o parte din mită chiar în biroul din Primăria Generală a Capitalei. O parte din mita primită de Wigler a fost dată de un om de afaceri pentru obtinerea autorizatiei de constructie a unui sens giratoriu pentru un supermarket, situat la intersectia a doua bulevarde. Consilierul i-a promis acestuia că va interveni pe langa primarul Oprescu pentru obtinerea unei autorizatii speciale. La 25 octombrie 2013 a fost eliberata de catre Primaria Municipiului Bucuresti autorizatia de construire numarul 348, ce poarta semnatura primarului Sorin Oprescu. VEZI REFERATUL AICI 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button