Nicușor Dan, din nou la Guvern pentru banii de căldură la București

03 dec. 2021
117 Afișari
Nicușor Dan, din nou la Guvern pentru banii de căldură la București
Sursa: Facebook Nicușor Dan

Negocieri pentru ajutorul la termoficare ce poate fi acordat Bucureștiului, dar și Constanței, au loc vineri, 3 decembrie, la Guvern. Primarii a două orașe, Nicușor Dan și Vergil Chițac, intră la discuții de la ora 11.00 cu membrii Guvernului Ciucă.

Edilul Bucureștiului Nicușor Dan are o primă întâlnire cu membrii noului Guvern PNL-PSD-UDMR, după ce săptămâna trecută a avut un tête-à-tête cu noul premier liberal Nicolae Ciucă.

Primarul general merge la Palatul Victoria pentru a-i convinge pe miniștrii cabinetului Ciucă că Bucureștiul are nevoie în această iarnă de subvenționarea căldurii, după creșterea prețurilor la energie. De precizat este că, la București nu a fost adoptat în Consiliul General costul gigacaloriei, în lipsa unui consens între partidele majoritare.

Guvernul va acorda mai multor municipii ajutor financiar, în urma analizei privind creșterea prețului la energie termică din această iarnă. Bucureștiul are nevoie de fonduri de la Guvern pentru a plăti lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri.

Nicușor Dan arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi „e de dorit un efort comun” al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri. „E o chestiune foarte importantă pentru Capitală – chiar critică, începând cu luna ianuarie”, preciza edilul Capitalei.

Unificarea ELCEN cu Termoenergetica, așteptată la București

Nicușor Dan va solicita, în plus, Guvernului suport pentru ca Primăria Capitalei să preia ELCEN.

După prima întâlnire cu premierul Ciucă, din 27 noiembrie, Nicușor Dan se declara optimist că o să ajungă la o soluție în privința ELCEN „pentru că este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate”.

Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de electricitate și căldură aflat la Ministerul Energiei furnizează agent termic către Termoenergetica, Regia de termoficare a municipalității Capitalei.

Primele contre au apărut deja între Nicușor Dan și ministrul Finanțelor (PSD)

O divergență s-a declanșat deja cu noul ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, înainte de întâlnirea extinsă de la Guvern. Nicușor Dan i-a cerut acestuia, pe Facebook, o întrevedere separată pentru a-i prezenta situația financiară a Capitalei, întrucât fostul primar Gabriela Firea își minte până și colegii. Ministrul Finanțelor i-a răspuns imediat și l-a acuzat că în loc să îl sune a preferat să facă valuri în public.

Cei doi vor sta prima dată față în față, astăzi, la întâlnirea de la Palatul Victoria.

La întâlnirea de la ora 11.00 de la Guvern vor participa premierul Nicolae Ciucă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

 

 

 

Cookies