Nicușor Dan, despre noul Cod al Urbanismului: Dacă e adoptat în aceasă formă, legalizează hoția în urbanism și construcții

26 iun. 2023
721 Afișari
Nicușor Dan, despre noul Cod al Urbanismului: Dacă e adoptat în aceasă formă, legalizează hoția în urbanism și construcții
Nicușor Dan, despre noul Cod al Urbanismului: Dacă e adoptat în aceasă formă, legalizează hoția în urbanism și construcții. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Nicușor Dan a susținut duminică, 25 iunie, o conferință de presă, unde a semnalat aspectele nocive ale proiectului de lege Codul Urbanismului, care urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților.

Primarul Capitalei spune că „dacă va fi adoptat în această formă, putem spune că se legalizează hoția în urbanism și construcții”.

Nicușor Dan a vorbit despre aspectele nocive pe care le are Codul Urbanismului

Nicușor Dan a făcut apel la liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să privească acest act normativ „cu responsabilitate”. Marți, proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Comisia de administrație a Camerei Deputaților, iar miercuri urmează să fie dezbătut în plen.

Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor, a transmis Nicușor Dan, potrivit hotnews.ro.

Primarul Capitalei a dat exemplu mai multe PUZ-uri, spunând că legislația actuală este corectă în ceea ce privește spațiile verzi. După părerea sa, prin prevederile propuse în proiect, spațiile verzi ajung să fie puse în pericol deoarece nu se mai face distincția între spațiile verzi prevăzute ca atare în documentele de urbanism și spațiile verzi amenajate în fapt. Nicușor Dan a menționat Cartierul Floreasca, unde pe spațiile verzi dintre blocuri, „cu încălcarea legii”, au apărut în jur de 30 de clădiri.

Alte două chestiuni nocive și la Legea 24/2007

avem în Legea 24/2007 o prevedere care spune că dacă cineva introduce un teren din extravilan în intravilan sau cineva introduce un teren într-o zonă industrială și-l transformă într-o zonă construibilă, trebuie ca, prin proiectul prin care face această schimbare, să ofere fiecărui locuitor din viitorul cartier 20 mp de spațiu verde. Deci dezvoltatorul, pentru fiecare locuitor din cartier, trebuie să asigure 20 mp de spațiu verde, explică Nicușor Dan.

Nicușor Dan spune ce urmează să se întâmple în viitor: în prezent există o recomandare a Uniunii Europene pentru 26 mp, însă la un moment dat va deveni o obligație. Astfel, autoritatea locală, cu bani de la cetățeni, va fi obligată, în locul dezvoltatorilor, să răscumpere terenuri din Capitală pe bani mulți, pe care să le amenajeze ca spații verzi, pe locurile pe care acești dezvoltatori nu le-au amenajat.

A treia chestiune nocivă este legată tot de spații verzi. În Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane există o sancțiune pentru schimbarea destinației unui spațiu verde, care este proporțională cu numărul de metri pătrați a căror destinație este schimbată. În proiectul de Cod al Urbanismului, această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară, indiferent de suprafața de teren pe care o schimbi, și care este între 50.000 și 500.000 lei, indiferent de suprafață. Ceea ce înseamnă că sancțiunea pentru cineva care schimbă destinația unui spațiu verde și care plătește jumătate din minim în primele 15 zile, este 25.000 lei. Asta e sancțiunea pentru a schimba destinația oricărui spațiu.

A patra chestiune nocivă

Cea mai gravă chestiune nocivă, în opinia lui Nicușor Dan, este legată de principiul legalității. În momentul în un PUZ este anulat și dacă în intervalul în care acesta a fost în vigoare, în baza lui se emite o autorizație de construire, iar autorizația de construire nu este contestată înainte să fie anulat PUZ-ul, aceasta, prin efectul legii, rămâne în vigoare.

Adică un proprietar de casă dintr-un cartier dintr-un oraș din România se trezește la un moment dat cu un panou care îl anunță că vecinul lui va construi 14 etaje lângă el și consultă un avocat. Și avocatul consultă legea și constată că PUZ-ul a fost anulat de un terț, se uită la lege și spune „nu mai ai nicio posibilitate să contești, ghinion, cineva a anulat PUZ-ul înaintea ta”, explică Nicușor Dan.

Întreaga postare a primarului general al Capitalei poate fi găsită AICI.

Cookies