Nicușor Dan, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din București: Putem să ne gândim la un interval de 10 ani

13 feb. 2023
262 Afișari
Nicușor Dan, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din București: Putem să ne gândim la un interval de 10 ani
Nicușor Dan, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din București: Putem să ne gândim la un interval de 10 ani. Sursa imagine: Inquam Photos / Alberto Grosescu

În cadrul unei conferințe de presă, Nicușor Dan a vorbit și despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din București. Primarul general al Capitalei estimează că imobilele cu bulină roșie ar putea fi consolidate în 10 ani.

Nicușor Dan a vorbit despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din București

Nicușor Dan a vorbit despre cadrul legislativ care vizează consolidarea clădirilor din București și a spus că acesta a fost îmbunătățit, dar în continuare este dificil să fie obținut acordul tuturor proprietarilor, mai ales dacă sunt multe apartamente în bloc.

Municipalitatea trebuie să aibă o situație reală a ceea ce este de consolidat, iar în acest sens, a demarat procesul de expertizare pentru sute de mii de metri pătrați.

Primarul general al Capitalei spune că sunt mai mulți factori de care depinde consolidarea clădirilor cu risc seismic: trebuie să existe fonduri, dar și voința statului român de a finanța tot ce înseamnă consolidare. Nicușor Dan spune că, probabil, așa cum se întâmplă în administrație, lucrurile decurg lent: până lumea învață, până când oamenii încep să aibă încredere în autorități. Într-un final, Capitala ar putea ajunge la sute de clădiri consolidate într-un an.

„Şi, atunci, putem să ne gândim la un interval de 10 ani”, a susținut Nicușor Dan, potrivit AGERPRES.

A fost realizată proiectarea pentru zeci de clădiri, iar șantierele pot fi deschise

Primarul Capitalei a spus că Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a plătit pentru procesul de expertizare a sute de imobile din București și, în prezent, există zeci de clădiri pentru care a fost realizată proiectarea, iar șantierele pot fi deschise. O parte dintre aceste proiecte a fost obținută finanțare prin PNRR. De asemenea, municipalitatea a depus cereri de finanțare prin programul național gratuit inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Potrivit estimărilor lui Nicușor Dan, în perioada următoare ar putea începe lucrări de consolidare pentru cel puțin două blocuri mari din București, dar nu a menționat locația exactă a imobilelor.

Pentru finanțare integrală este necesar acordul tuturor proprietarilor

„Aici este o problemă care vine de la nivel central – faptul că, pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare, trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Deci, dacă ai un bloc mare, în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari. De aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Adică, noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister. Facem toate eforturile să avem aplicaţii pe care să le ducem la minister, dar, acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă, din păcate, este mică”, a explicat Nicușor Dan, conform sursei citate.

De asemenea, Nicușor Dan afirmă că bucureștenii nu au încredere în programele de consolidare, din cauza modului în care acestea au fost realizate în ultimii 20 de ani.

Conform primarului Capitalei, noua lege a consolidării rezolvă mai multe „probleme mari” din cauza cărora nu s-au accesat bani în trecut.

„De exemplu, finanţarea era anuală și nu multianuală. Şi atunci, o autoritate locală, oricât de bine intenţionată era, nu putea într-un an să facă şi proiectul, şi execuţia, să şi deconteze banii. Ăsta este unul dintre motive. Un alt motiv era că se finanţau apartamentele, dar nu se finanţau aşa-numitele spaţii cu alte destinaţie. Deci, dacă într-un bloc aveai 50 de apartamente, iar la parter aveai două sau trei spaţii comerciale, proprietarii şi Primăria, ca să acceseze banii, trebuiau să se înţeleagă ei între ei, cu acel împrumut pe 25 de ani pe care îl dădea statul şi trebuia să îi convingă şi pe cei cu spaţiile comerciale de la parter să investească integral din banii lor acest proces de consolidare. Şi, de foarte multe ori, nu reuşeau. Deci, acestea erau problemele mari”, a explicat Nicușor Dan, conform AGERPRES.

Primăriile de sector pot realiza proiecte de consolidare

„Primăriile de sector sunt mai apropiate de asociaţiile de proprietari pentru că au mult mai multe atribuţii pe zona asta şi sunt sectoare care au început să facă şi ele proiecte, adică să ajute asociaţiile de proprietari să depună proiecte de consolidare. A dispărut dificultatea cu spaţiile cu altă destinaţie, a dispărut împrumutul pe 25 de ani şi, dimpotrivă, statul finanţează integral toate cheltuielile. A rămas problema asta cu necesitatea acordului tuturor proprietarilor, care, înţeleg de la domnul ministru al Dezvoltării, a fost impusă de Ministerul Justiţiei în procesul de elaborare. Ăsta este motivul pentru care nu s-au atras bani”, spune primarul general al Capitalei.

Cookies