Nicușor Dan, despre blocul din Sectorul 5 al Capitalei, debranșat de la curent: „acea clădire trebuie demolată”

11 sept. 2022
5364 Afișari
Nicușor Dan, despre blocul din Sectorul 5 al Capitalei, debranșat de la curent: „acea clădire trebuie demolată”
Nicușor Dan, despre blocul din Sectorul 5 al Capitalei, debranșat de la curent: „acea clădire trebuie demolată”. Imagine simbol: Inquam Photos / George Călin

Blocul din Sectorul 5 al Capitalei este debranșat de la curent de mai bine de un an, iar situația nu pare să se rezolve curând. Într-un interviu pentru TVR, Nicușor Dan a declarat că această clădire ar trebui demolată, pe cheltuiala Primăriei Sectorului 5.

Nicușor Dan, despre blocul din Sectorul 5 al Capitalei, debranșat de la curent

Blocul a fost construit ilegal, în anul 2012, iar vreme de 9 ani a fost legat la contorul unei garsoniere dintr-o altă clădire. Mai apoi, furnizorul de electricitate a descoperit instalația extrem de periculoasă și a tăiat curentul.

Pentru ca blocul să fie rebranșat, este necesar un certificat de urbanism, pe care Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, nu este dispus să îl emită.

După părerea Primarului Capitalei, blocul (în care locuiesc, în prezent, 90 de familii) trebuie demolat, iar cheltuiala și despăgubirile pentru locatari să fie suportate de Primăria Sectorului 5.

„Acea clădire trebuie demolată, în opinia mea, pentru că acolo dacă izbucneşte un incendiu e foarte greu de intervenit. În opinia mea, singura soluţie este desfiinţarea ei pe cheltuiala şi cu despăgubirea locatarilor de către emitent, de Primăria Sectorului 5”, a declarat Nicușor Dan într-un interviu pentru TVR, potrivit stiri.tvr.ro.

Primarul Capitalei nu a emis certificat de urbanism și a fost amendat

Nicușor Dan nu a emis certificatul de urbanism pentru ca blocul să fie rebranșat la energie electrică, iar Inspectoratul de Stat în Construcții l-a amendat de 3 ori până acum. Totodată, primarului general i-au fost impuse mai multe termene, dar nu au fost respectate.

„Nicidecum nu se poate pune problema de desființare a acestui imobil. El este legal, are autorizație de construire. Într-adevăr, nu a fost în totalitate respectată la momentul respectiv, dar așa a fost intabulat și pe cale de consecință a devenit legal”, a declarat președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, Alexandru Pânișoară, conform sursei citate.

Potrivit specialiștilor în administrație publică, vina este împărțită. Vinovate sunt atât autoritățile care au permis construcția blocului, cât și proprietarii care, știind situația, tot au cumpărat apartamente. Locuințele au fost cumpărate cu prețuri între 20.000 și 30.000 de euro.

Cookies