Nicuşor Dan consideră legitimă transmiterea administrării celor patru spitale de la Sectorul 1 la Primăria Generală. Săptămâna trecută nu prea era de acord!

09 feb. 2021
29 Afișari
Nicuşor Dan consideră legitimă transmiterea administrării celor patru spitale de la Sectorul 1 la Primăria Generală. Săptămâna trecută nu prea era de acord!

Nicuşor Dan consideră legitimă transmiterea administrării celor patru spitale de la Sectorul 1 la Primăria Generală, specificând că totul a fost greșit înțeles și, astfel, în spațiul public s-au spus "foarte multe lucruri inexacte".

Hotărârea Consiliului Local Sector 1 privind transmiterea administrării celor patru spitale către Primăria Municipiului București este perfect legitimă, consideră Nicușor Dan, deși săptămâna trecută nu era tocmai de acord cu Clotilde Armand.

„Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească şi legitimă. Avea obligaţia din 2004 să dea clădirile în administrarea spitalelor şi le-a dat acum, în 2021. E o operaţiune perfect juridică şi perfect legitimă. Din punct de vedere juridic, municipalitatea din Bucureşti nu a fost niciodată în discuţia aceasta. Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum este şi Spitalul Universitar, de exemplu. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate aceste spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerul Sănătăţii, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele”, a explicat primarul, într-o declaraţie acordată presei.

El a adăugat că municipalitatea ar putea administra cele patru unităţi sanitare dacă Ministerul Sănătăţii ar considera potrivit acest lucru.

„Eu am spus că noi putem, dar bineînţeles că noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru că un spital de urgenţă deserveşte pacienţi dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraş. În ipoteza în care Ministerul Sănătăţii consideră potrivit ca noi să le administrăm, împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci, bineînţeles, că o să avem şi o solicitare de bani, pentru că administrarea presupune bani”, a arătat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan: „S-au spus foarte multe lucruri inexacte pe tema celor patru spitale din Sectorul 1”

„În 2002, Guvernul a dat o ordonanţă prin care a dat spitale către autorităţi locale. În 2004, a venit Parlamentul şi a spus că sunt exceptate spitalele clinice şi universitare, care trebuie să fie administrate de minister. În 2004, a venit Guvernul, mai târziu, şi a spus că aceste spitale trebuie administrate de către ele însele, clădirile lor, adică. În 2008, a venit din nou Guvernul cu o ordonanţă în care a spus că, pe de o parte, spitalele din Bucureşti care nu sunt speciale – adică clinice, universitare, de urgenţă – vin toate de la sectoare la municipiul Bucureşti. Unele dintre ele veniseră deja şi aşa s-a format ASSMB. Pe de altă parte, pe spitalele clinice, universitare, de urgenţă, pe toate acestea, Guvernul va hotărî prin hotărâre pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. Şi o astfel de hotărâre de Guvern a apărut în 2010 şi s-a făcut, pur şi simplu, o listă cu unităţile spitaliceşti care sunt administrate de autorităţi locale. Aceste patru spitale de care vorbim nu sunt în această listă”, a indicat Nicuşor Dan.

Consilierii locali ai PSD de la Sectorul 1 solicitaseră pentru data de 8 februarie convocarea unei şedinţe de îndată în care să fie abrogată hotărârea aprobată săptămâna trecută privind transmiterea terenurilor şi clădirilor Spitalelor „Grigore Alexandrescu”, Floreasca, de Urgenţe Oftalmologice şi de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri în administrarea acestor unităţi sanitare.

Sursa foto: g4media.ro

Cookies