Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că ieri a fost achitată o factură de 115 milioane de lei. Această suma reprezintă subvenția pentru gigacalorie, pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie și august 2022. Cu toate astea, PMB mai are de achitat o datorie de 600 de milioane de lei către Termoenergetica.
Nicușor Dan anunță că municipalitatea a ajuns la zi cu plățile privind subvenția pentru termie. De asemenea, edilul a informat că în perioada următoare, factura pentru luna septembrie 2022 va deveni scadentă. Aceasta are o valoare de 24 de milioane de lei.
Facturile din sezonul rece urmează să fie achitate în luna decembrie a acestui an, după ce intra cotele din impozitul pe venit, anunță primarul general.
Vom încheia anul 2022, așa cum s-a întâmplat și în 2021, cu subvenția plătită integral.
Cu toate că au fost alocate sume mari de bani pentru termoficare, Nicușor Dan anunță că PMB nu are cu ce să plătească datoria de 600 de milioane de lei către Termoenergetica.
Datoria a fost acumulată în perioada 2020-2022 și reprezintă diferența dintre prețul real al gigacaloriei și tariful plătit de bucureșteni, stabilit de ANRE.
Astfel că, Nicușor Dan face un apel către Guvern și cere acestuia să acorde sprijin Bucureștiului pentru a trece cu bine de această iarnă.
Bucureștiul are tot atâtea apartamente cât au toate celelalte unități teritorial-administrative din România la un loc, 550.000. Pentru București, ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane, pentru celelalte UAT-uri 800 de milioane.
Nu este vorba doar de sistemul de termoficare, ci este vorba și de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru București, care nu poate să fie suplinit din altă parte.
Funcționarea Termoenergetica și a ELCEN-ului este o necesitate și pentru asta sunt convins că, împreună cu Executivul, vom găsi soluții, transmite edilul Capitalei.
În perioada 2011-2020, PMB plătea pentru termie în jur de 700 de milioane de lei pe an. În anul 2021, suma a crescut la 950 de milioane de lei pe an.
Anul acesta, PMB a avut de plătit 1,5 miliarde de lei, dublu față de prețul ce era plătit în anul 2020.