Nicușor Dan, bilanțul primelor 10 luni de mandat: Am închis 14 din cele 16 companii municipale. 2.700 de angajați ar urma să fie disponibilizați

31 aug. 2021
926 afișări
Nicușor Dan, bilanțul primelor 10 luni de mandat: Am închis 14 din cele 16 companii municipale. 2.700 de angajați ar urma să fie disponibilizați
Nicușor Dan, bilanțul primelor 10 luni de mandat: Am închis 14 din cele 16 companii municipale. 2.700 de angajați ar urma să fie disponibilizați

Primarul Nicușor Dan a avut marți o conferință de presă în care a prezentat bilanțul primelor zece luni din mandatul său la Primărie Capitalei. Edilul spune că a reușit să închidă 14 din cele 16 companii municipale. Mai mult, vreo 2.700 de oameni vor fi disponibilizați.

Nicușor Dan a avut marți încă o conferință de presă, a doua în doar două zile, în care a prezentat un bilanț al primelor zece luni de mandat în fruntea PMB. Vorbind despre reușitele sale, cea mai importantă dintre ele pare să se refere la închiderea companiilor municipale dezvoltate de primarul Gabriela Firea. Edilul se laudă că până acum a închiss 14 din cele 16 companii create de fosta administrație. Mai mult, vor fi dați afară 2.700 de angajați.

Nicușor Dan spune că a primit o primărie falimentară

Edilul a vorbit și despre cheltuielile „exagerate pe care aceste companii municipale le-au produs în bugetul orașului”, atrăgând atenția că e vorb de prejudicii de sute de milioane de euro și DNA a fost deja sesizat în această privință.

„E un prejudiciu de sute de milioane de euro. Vă aduc aminte doar că în urma unui control al Ministerului Finanțelor am sesizat DNA-ul pentru gravele prejudicii și abuzuri de la Compania de Cimitire, unde s-au eludat proceduri de achiziție publică, unde s-au cumpărat cu sume mult peste prețul pieței mai multe bunuri”, a transmis Nicușor Dan care a atras atenția că aceste companii municipale au produs un prejudiciu de sute de milioane de euro, în condiţiile în care cheltuielile salariale ale acestora totalizau 150 de milioane de lei anual.

Companiile de parcuri și protecție civilă, următoarele pe listă la închidere

Din cele 16 companii municipale înființate de Firea, au mai rămas doar companiile de parcuri și protecție civilă însă și ele vor fi și ele desființate „curând”.

Patru companii vor fi menținute provizoriu, mai anunță Nicușor Dan

Primarul anunțat că sunt alte patru companii municipale care vor fi menținute provizoriu „pentru că asigură niște servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura municipalității”. Este vorba de iluminatul public, de întreținerea semafoarelor, de activitatea de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și de compania imobiliară care are în administrare blocul social din ce va fi construit în Ghencea.

Ce companii municipale rămân în picioare

Companiile municipale care vor rămâne sunt STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica.

Conform edilului, multe dintre aceste companii au utilaje cumpărate din bani publici și se dorește ca acestea să revină în spațiul public.

„Primăria era într-un faliment pe care nu îl declarase”, a spus Nicușor Dan

Mai mult, Nicușor Dan mai spune că atunci când a preluat conducerea Primăriei aceasta se afla „în faliment, în sensul cel mai propriu al cuvântului”. Astfel, în momentul în care şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea în cont trei milioane de lei şi datorii de trei miliarde de lei. Mai mult, se pare că acum PMB are o situaţie financiară stabilă, având în vedere că nu are conturile blocate, au fost deblocate investiţiile, iar instituţia este credibilă pe piaţă.

Cookies