Nicușor Dan, audiat la DNA într-un dosar în care e denunțător. Primarul Capitalei  reclamă unda verde pentru un bloc pe spațiul verde în Primăverii

29 nov. 2022
664 Afișari
Nicușor Dan, audiat la DNA într-un dosar în care e denunțător. Primarul Capitalei  reclamă unda verde pentru un bloc pe spațiul verde în Primăverii
Nicușor Dan, audiat la DNA într-un dosar în care e denunțător. Primarul Capitalei  reclamă unda verde pentru un bloc pe spațiul verde în Primăverii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost azi la DNA ( Direcția Naţională Anticorupţie), unde a fost chemat la audieri într-un dosar în care el este reclamant. 

Nicușor Dan a depus o plângere în care vorbește despre  la nelegalitatea unui plan urbanistic zonal prin care Primăria Capitalei și Consiliul General au aprobat, în anul 2019 – deci, pe vremea Gabrielei Firea – construirea unui bloc de 5 etaje pe un spațiu verde din cartierul Primăverii.

Nicușor Dan: Un PUZ care a adus proprietarului beneficii de milioane de euro

Potrivit Hotnews, Nicușor Dan a declarat, înainte de a intra în sediul DNA, că a fost chemat la audieri în condițiile în care este denunțător:

În acea planșă e verde, ceea ce înseamnă spațiu verde și avem o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde. Când s-a dat acest PUZ în 2019 era o hotărâre judecătorească în altă speță care spunea că nu poți să construiești pe spațiul verde. (…) Eu am reclamat că exista regimul urbanistic de spațiu verde, că există o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde și cu încălcarea acestei legi s-a dat un PUZ care a adus un beneficiu de câteva milioane de euro beneficiarului.

La începutul lunii noiembrie, Nicușor Dan, a anunțat că a sesizat DNA și Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la ”nelegalitatea” acestui  plan urbanistic zonal prin care să dădea undă verde construirii unui bloc de 5 etaje pe un spațiu verde din cartierul Primăverii. Primarul spunea că proprietarului i-a fost făcute cadou, din pix, milioane de euro:

Am sesizat DNA, Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul pentru nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1 care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spațiu verde în PUZ Zone Construite Protejate. Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puțin 3 milioane euro.

Este vorba despre Planul Urbansistic Zonal Primăverii 1, aprobat de Consiliul General al Municipiului București prin Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București nr. 713 din decembrie 2019.

Cum poate crește valoarea unui teren din Cartierul Primăverii

Avizul de urbanism a fost semnat de fostul arhitect șef al orașului, Ștefan Dumitrașcu, iar plângerea penală făcută de Nicușor Dan îl vizează.

Planul Urbanistic Zonal aproba  construirea unui bloc de 5 etaje, plus etaj tehnic – 26,5 m pe 50% din teren de la intersecția străzii Primăverii cu bulevardul Aviatorilor. Beneficiarul proiectului a fost Practic SA, iar proiectant MT SPACETIME.

Înainte de aprobarea PUZ-ului, proprietarul putea construi doar pe 40% din teren, o clădire de maxim 13 m înălțime. În avizul de urbanism nu scrie că terenul este spațiu verde, subliniază Hotnews..

 

Cookies