Nicușor Dan are planul bine pus la punct: Termoenergetica să preia ELCEN până în vară. Ce se întâmplă cu datoriile istorice

09 feb. 2021
82 afișări
Nicușor Dan are planul bine pus la punct: Termoenergetica să preia ELCEN până în vară. Ce se întâmplă cu datoriile istorice

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, marți, că îşi doreşte ca Termoenergetica să preia ELCEN până în vară, însă acest demers depinde de "multe" alte instituţii.

„Eu îmi doresc să se întâmple undeva până în luna mai, iunie, însă depinde de multe alte instituţii: de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN din momentul acesta, de Ministerul Energiei. (…) Dar, eu îmi doresc ca până vara asta să facem asta”, a declarat Nicușor Dan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Cum va decurce procesul

Potrivit acestuia, datoria pe care municipalitatea o are către Ministerul Economiei va rămâne o chestiune juridică de tranşat între cele două instituţii.

„Termoenergetica o să preia ELCEN, amândouă fiind companii ale municipalităţii, şi în felul acesta o să fie o singură companie, iar datoria istorică pe care municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei”, a explicat Nicușor Dan.

El a adăugat că datoria istorică face obiectul unui litigiu RADET – municipalitate, pe de o parte, şi ELCEN – Ministerul Economiei, pe de altă parte, şi este de dezbătut dacă penalităţile „au fost ok” sau nu.

Ce datorii mai are ELCEN

Nicuşor Dan a menţionat că, prin două mecanisme implementate de Guvern în decembrie 2020, ELCEN are, în prezent, „relativ puţine” datorii.

„Puţinele datorii de aproximativ 100 de milioane de lei pe care Termoenergetica le datorează către ELCEN acum ajung să închidă datoriile pe care ELCEN le are către alţi furnizori, în linii mari”, a indicat Nicușor dan.

Cookies