Nicușor Dan are, de azi, certificat pentru un nou mandat. „Mulțumesc celor 352.734 de bucureșteni care m-au votat”. Și noutăți despre referendumuri

21 iun. 2024
431 afișări
Nicușor Dan are, de azi, certificat pentru un nou mandat.
Nicușor Dan are, de azi, certificat pentru un nou mandat. "Mulțumesc celor 352.734 de bucureșteni care m-au votat". Și noutăți despre referendumuri | Sursa foto: Nicușor Dan/Facebook

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță, pe pagina sa de Facebook, că a primit astăzi, de la Biroul Electoral Municipal, certificatul doveditor al alegerii pentru un nou mandat de primar general:

Mulțumesc celor 352.734 de bucureșteni care m-au votat pentru încrederea acordată! Voturile obținute înseamnă responsabilitatea noastră ca administrație de a continua pe drumul început în primul mandat.

Nicușor Dan mai spune că, în următorii patru ani, „prioritate vor avea investițiile în domeniul termoficării, infrastructurii, mobilității, sănătății, modernizării transportului în comun, consolidării clădirilor cu risc seismic. În același timp, vom acorda o atenție deosebită protejării patrimoniului Capitalei, dar și a spațiilor verzi.”

Două referendumuri, în cel de-al doilea mandat de primar general al lui Nicușor Dan

Vorbește apoi despre nevoia de schimbări legislative care, în opinia sa, ar înlesni investițiile în București. Referendumurile pe care le-a anunțat încă din seara alegerilor, când rezultatele exit-poll l-au dat câștigător detașat al cursei pentru PMB, ar urma să fie un instrument de folosit în Parlament tocmai pentru a obține modificări de legi:

Pentru a putea dezvolta mari proiecte de investiții și infrastructură, este necesară o revizuire a legislației în vigoare în ceea ce privește finanțarea Primăriei Capitalei în raport cu primăriile de sector, precum și împărțirea responsabilităților. De aceea, un obiectiv important este organizarea a două referendumuri locale prin care bucureștenii vor putea decide cum vor fi distribuite fondurile între Primăria Municipiului București și sectoare, dar și cine este responsabil cu dezvoltarea integrală a orașului. Referendumurile vor fi un instrument prin care punem voinţa bucureştenilor în faţa Parlamentului, ca argument, pentru actualizarea legislației.

La alegerile locale din 9 iunie, Nicușor Dan a câștigat un al doilea mandat de primar general al Capitalei cu peste 48% din voturi, la mare distanță de contracandidații săi.

Clasamentul alegerilor din 9 iunie, potrivit rezultatelor finale, arată astfel:

  • Nicușor Dan, candidat susținut de Alianța Dreapta Unită  – 48,3% (352.734 voturi)
  • Gabriela Firea, candidatul PSD  – 22,34% (163.147 voturi)
  • Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL – 15,26% (111.411 voturi)
  • Sebastian Burduja, candidatul PNL – 7,85% (57.336 voturi)
  • Mihai Adrian Enache, candidatul AUR – 3,04% (22.208 voturi)
Cookies