Nicușor Dan, apel disperat: Așa cum arată acum bugetul național, veniturile Primăriei Capitalei au fost reduse la jumătate

21 dec. 2021
235 Afișari
Nicușor Dan, apel disperat: Așa cum arată acum bugetul național, veniturile Primăriei Capitalei au fost reduse la jumătate

Solicitarea lui Nicușor Dan către Guvern de a cuprinde în bugetul de stat pe 2022 un ajutor pentru plata subvenției la încălzire nu se regăsește în proiectul depus la Parlament.

Primarul Capitalei Nicușor Dan a lansat public un apel către Guvern și Parlament de a corecta proiectul de buget, întrucât a constatat că solicitările sale adresate premierului și ministrului Finanțelor de la PSD, pentru care găsise înțelegere, au rămas fără ecou. „Va pune Primăria Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii. Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate”, a transmis primarul, în declarația susținută marți la sediul Primăriei Capitalei.

Veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2021, așa cum arată în acest moment bugetul național, a declarat Nicușor Dan. Veniturile nu sunt tăiate, dar cum subvenția pentru termie a crescut de la 1 miliard la două, banii rămași pentru cheltuieli curente și investiții sunt mai puțini, respectiv 1 miliard față de două în 2021.

”Vă aduc aminte, ca exemplu, România în criza din 2010. În 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii, în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum se, din păcate, preconizează pentru Primăria Municipiului Bucureşti în 2022”, a declarat Nicușor Dan.

Ministrul Finanțelor (PSD) a respins soluțiile pentru bugetul Bucureștiului

Primarul spune că a propus ministrului de Finanțe ca statul să ajute Bucureştiul, adică să plătească aproape 1 miliard de lei, cu cât crește subvenția, chiar și în contextul dublării tarifului la populație, sau ca acest supliment de subvenţie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare, dar niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022.

Acesta spune că a prezentat ministrului de Finanțe două soluții, dar nu a găsit înțelegere.

”O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât o parte din această sumă să fie suportată de la stat. O altă soluţie este ca acest supliment de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare, pentru că administrăm, cu toată simpatia pe care o am pentru primăriile de sector şi pentru primarii de sector, administrăm împreună aceiaşi oameni. Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul a solicitat Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional, să opereze acele modificări în bugetul naţional, astfel încât Primăria Municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie.

Nicușor Dan: În 2021 am redus tot ce se putea reduce

Acesta spune că în 2021, Bucureştiul a avut un buget de 10 miliarde de lei, împărțit între Capitală și Sectoare. Primarul spune că a redus costurile, dar nu mai are de unde tăia.

”Vreau să subliniez că în 2021 am făcut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru în această instituţie. Vă aduc aminte că am închis companii, am disponibilizat 2.700 de oameni, am tăiat cheltuieli inutile şi am dus banii către acele cheltuieli care sunt necesare pentru oraş. E prima oară când am plătit integral subvenţia la termie, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. Şi cu aceste cheltuieli, cu aceste reduceri de cheltuieli, am ajuns la acele două miliarde de lei, care sunt bugetul real al Primăriei Municipiului Bucureşti”, a spus Nicușor Dan.

 

Cookies