Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță, printr-o postare pe Facebook, că a atribuit contractul pentru realizarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului (PICA).
Îl numește „document strategic esențial pentru gestionarea și îmbunătățirea calității aerului în oraș”, al cărui scop este acela de „a proteja sănătatea populației și de a contribui la un mediu mai curat și mai sustenabil”
PICA va genera un set de măsuri și acțiuni concrete care vizează identificarea surselor de poluare atmosferică, evaluarea impactului acestora asupra mediului și implementarea de soluții eficiente pentru reducerea emisiilor de poluanți.
Mai întâi, spune Nicușor Dan, se va face un nou studiu de fezabilitate privind calitatea aerului în București, :prin modelare matematică a dispersiei poluanților atmosferici.”
Contractul va fi derulat de o asociere formată de două companii EPC – CONSULTANȚĂ DE MEDIU și VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK N.V. (VITO) din Belgia.
Primarul general mai spune că VITO a realizat evaluarea calității aerului și planuri de calitate a aerului pentru orașele Anvers, Ghent, la nivelul întregii regiuni Flandra din Belgia, precum și alte proiecte similare din Ungaria și Irlanda.
Anunțul de azi al lui Nicușor Dan vine la câteva zile după ce Primăria Capitalei a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, din cauza neîndeplinirii unor măsuri dispuse anterior și a menținerii unor „restanțe majore”
Garda de Mediu a reproșat PMB că nu are încă elaborat Registrul Spațiilor Verzi, nu există Planul Integrat de Calitate a Aerului și nu are implementate proiecte de gestionare a traficulu din București și a mobilităţii urbane.
Și nici au fost plantași copaci pe terenurile degradate, nu au fost cumpărate 22 de troleibuze promise și nu s-au montat 50 de stații de încărcare pentru vehiculele electrice.
Într-un comunicat, Garda de Mediu anunța luni că, în urma unor controale repetate la PMB, comisarii de mediu din București au constata, „atât neîndeplinirea măsurilor impuse anterior de către comisarii noștri, cât și menţinerea unor restanțe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum lîși de gestiune a spațiilor verzi. În urma celei mai recente acțiuni de control, Garda Naţională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei”.