Nicușor Dan anunță marea problemă privind desființarea companiilor municipale. Adevăratul motiv pentru care nu le poate închide

25 feb. 2021
181 Afișari
Nicușor Dan anunță marea problemă privind desființarea companiilor municipale. Adevăratul motiv pentru care nu le poate închide

Nicușor Dan a vorbit, miercuri seară, despre desființarea companiilor municipale create în timpul administrației Firea. Se pare totuși că închiderea lor este mai problematică decât pare la prima vedere.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat, miercuri seară în direct la Digi24, că principalul scop pentru care au fost create companiile municipale al Bucureștiului de către fosta administrație a fost politic – “să plătească foarte bine niște activiști de partid”. Chiar și salariile angajaților de nivel mediu erau mult mai mari decât ale companiilor similare din piață, a explicat edilul.

Anunțul lui Nicușor Dan

“Fără îndoială că a existat un scop politic – să plătească foarte bine niște activiști de partid. Aveau o structură de management cu director, care era mult mai mare decât o companie normală. Chiar și salariile oamenilor de nivel mediu din aceste companii erau mult mai mari decât ale companiilor similare din piață.

Am avut foarte multe discuții cu firmele de construcții, fiindcă mă interesează în momentul ăsta să avem firme de construcții care să ne schimbe conductele de termoficare, să facă consolidare și ne-au spus pur și simplu că atunci când au apărut companiile astea au pierdut o parte din oameni pentru că salariile erau mult mai mari.

„Companiile au fost înființate, teoretic, pentru a presta mai ieftin niște servicii publice”
Companiile au fost înființate, teoretic, pentru a presta mai ieftin niște servicii publice, de exemplu iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri.

Dacă ne uităm cât plăteam noi ca municipalitate înainte de aceste companii și cât plătim după ce ele au fost înființate, vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, 40%, 50% mai mult. Ăsta este motivul pentru care ele trebuie desființate.

O parte din oameni au venit din administrație și administrațiile care făceau lucrurile acestea înainte-ALPAB-ul care se ocupa de parcuri, o parte din oameni au fost atrași din ALPAB către aceste companii, pentru că erau salariile mai mari și atunci trebuie să aducem oamenii ăștia înapoi”, a explicat Nicușor Dan, miercuri seară, la Digi24.

De ce nu se închid companiile municipale

El a precizat că aceste companii care sunt pe pierderi nu pot fi închise până nu sunt achitate datoriile. Situația este mai dificilă, spune primarul, deoarece instituția pe care o conduce are o datorie curentă de 2,5 miliarde de lei.

“Ca să închizi o companie, trebuie să-i plătești datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar și în momentul ăla s-a terminat. În momentul de față nu avem fluxul de bani ca să le putem stinge datoriile”, a afirmat Nicușor Dan.

 

Primele companii municipale care vor fi desființate
Prima companie municipală care va fi desfiinţată este Compania Turistică Bucureşti.

“Nu avea contracte cu nimeni. Trăiau vreo 15 angajați din capitalul social. Aveau un apartament închiriat destul de consistent. Nu făceau nimic. Aveau niște chioșcuri de informare care nu au funcționat începând cu pandemia. Au încasat salarii degeaba”, a precizat Nicușor Dan.

În urma protestului angajaților Companiei Municipale Parcuri şi Grădini, Nicușor Dan a propus Consiliului General al Municipiului Bucureşti urgentarea desfiinţării acesteia prin încetarea contractului de delegare. La protestul de vineri, primarul Capitalei i-a asigurat pe angajați că îşi vor primi salariile până la desfiinţarea companiei şi i-a încurajat să se înscrie la angajările pe care ALPAB le va deschide.

Companiile municipale care vor rămâne sunt STB, Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii şi Termoenergetica. Acestea vor avea o nouă conducere cu un mandat de a organiza procesul de selecţie al managerilor.

Cookies