Nicușor Dan anunță că va continua expertizarea clădirilor cu risc seismic din București. „În funcție de rezultate, urmează lucrări de consolidare”

23 iul. 2022
243 Afișari
Nicușor Dan anunță că va continua expertizarea clădirilor cu risc seismic din București. „În funcție de rezultate, urmează lucrări de consolidare”
Nicușor Dan anunță că va continua expertizarea clădirilor cu risc seismic din București. „În funcție de rezultate, urmează lucrări de consolidare” | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va continua expertizarea clădirilor cu risc seismic din București.

Clădirile cu risc seismic din București vor fi expertizate

În anul 2021 au fost încheiate, de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), două acorduri cadru în ceea ce privește expertizarea tehnică a imobilelor cu risc seismic din București.

Expertizarea e primul pas în consolidarea imobilelor, fiind urmată apoi – în funcție de rezultate – de proiectarea pentru lucrările de consolidare, a declarat Nicușor Dan.

După cum a anunțat primarul general al Bucureștiului, la acest moment sunt în derulare contracte de expertiză pentru imobilele aflate la următoarele adrese:

  • Strada Doamnei numărul 3,
  • Strada Doamnei numărul 5,
  • Strada Domnița Anastasia numărul 5,
  • Strada Mihai Eminescu numărul 173,
  • Strada Mihai Eminescu numărul 127,
  • Intrarea Victor Eftimiu numărul 9,
  • Strada Blănari numărul 11,
  • Strada Dacia numărul 53,
  • Șoseaua Panduri numărul 36.

Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza

Cathedral Plaza este o clădire de birouri ce are 19 etaje, care a fost construită la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, în Sectorul 1. Aceasta este a cincea cea mai înaltă clădire din Capitală, având o înălțime de 75 de metri.

Construcția „mamutului” a durat 6 ani și a fost începută în 2007. În acest timp Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a decis să dea în judecată proprietarul clădirii, deoarece Cathedral Plaza a afectat structura de rezistență a lăcașului de cult.

Zece ani mai târziu, instanța a decis că autorizația de construcție pentru imensa clădire de birouri este nulă, astfel că aceasta trebuie să fie demolată.

Astfel că, în data de 20 iulie 2022, Nicușor Dan a anunțat:

Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Demolarea clădirii Cathedral Plaza implică costuri de circa 70 de milioane de euro, conform estimărilor ce au fost făcute.

Cookies