A fost lansată licitația de atribuire a contractului pentru lucrările de consolidare și renovare a Muzeului Gheorghe Tattarescu. Primarul General al Capitalei invită firmele interesate să se înscrie până la mijlocul lunii viitoare.
Clădirea, înscrisă pe lista monumentelor istorice din București, a fost locuința pictorului Gheorghe Tattarescu. Aceasta a fost realizată în anul 1855 și este singura reședință particulară din Capitală în formă de han ce datează din secolul al XIX-lea.
Pe lângă importanța propriu-zisă a clădirii, aceasta găzduiește și un patrimoniu bogat de:
Toate cele enumerate mai sus au aparținut fie pictorului, fie familiei sale: Georgeta Werthaimer, Micaela Eleutheriade, Florence Werthaimer.
Imobilul se află pe strada Domnița Anastasia numărul 7.
Primarul Capitalei a transmis că firmelor interesate sunt invitate să depună ofertele lor până la data de 15 noiembrie 2023. Valoarea acestui contract este de 12,9 milioane de lei, iar proiectul beneficiază de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Nicușor Dan a anunțat că perioada estimată pentru execuția lucrărilor este de 26 de luni, dintre care:
Perioada de garanție pentru aceste lucrări va fi de 5 ani. Motivul este că această construcție este încadrată în categoria de importanță B (clădiri de importanță deosebită).
Pentru alegerea firmei ce se va ocupa de realizarea lucrărilor de consolidare și renovare, evaluarea ofertelor se va face după cum urmează:
Pictorul Gheorghe Tattarescu a fost cel ce întemeiat Școala Națională de Arte Frumoase, în 1864. Acesta a unul dintre cei mai de seamă pictori religioși din România, realizând picturile din 58 de biserici. Printre acestea se numără și câteva din Capitală:
Operele realizate de Gheorghe Tattarescu sunt apreciate la nivel internațional, fiind prezentate în numeroase muzee din România și străinătate.