ÎN BUCUREȘTI

Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei poate majora subvenția pentru căldură în cazul în care prețul gigacaloriei va crește. „Nu suntem în constrângeri financiare”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Primăria Municipiului București își permite majorarea subvenției pentru energie, asta în cazul în care prețul gigacaloriei va crește. În prezent, Municipalitatea subvenționează cu peste 300 de lei prețul gigacaloriei.

Nicușor Dan a mai explicat că înainte de luarea unei astfel de decizii în Consiliul General al Municipiului București este necesară analizarea contractului dintre Municipalitate și Comisia Europeană, pentru a se evita posibilele constrângeri din interpretările juridice, potrivit Agerpres.

Care sunt pașii pe care îi parcurge energia termică până la Termoenergetica, potrivit lui Nicușor Dan

Primarul Capitalei a explicat în cursul zilei de miercuri faptul că momentan nu știe prețul exact la care Elcen și Romgaz vor tranzacționa gazul, deși acesta categoric a crescut. Mai mult, edilul a prezentat pașii pe care îi urmează energia termică până să ajungă la Termoenergetica, distribuitorul din București.

„Nu am informaţia oficială, dar e foarte posibil ca preţul să fi crescut. Mai întâi există o negociere între Romgaz şi Elcen, această negociere e logică, pentru că Elcen este un mare cumpărător pentru Romgaz şi e normal ca o negociere să aibă loc cu un mare cumpărător. După această primă etapă, trebuie ca Elcen să vină cu preţul pe gigacalorie şi după aceea trebuie ca organismul de control al statului, care este ANRE-ul, să aprobe sau nu sau în orice caz să reglementeze tariful cu care Elcen va veni către cumpărătorul lui, care este Termoenergetica”, a declarat Nicușor Dan în urma Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Ce constrângere ar putea apărea din contractul dintre Comisia Europeană și Primăria Capitalei

Nicușor Dan a explicat că este posibil ca înțelegerea dintre Comisia Europeană și Primăria Capitalei, ce presupune o finanțare de 300 de milioane de euro pentru 200 de kilometri de rețea, să complice procesul de mărire a subvenției.

„Eu aştept să vină preţul pe care-l fixează Elcen şi pe care ANRE îl diminuează sau nu şi în momentul acela putem să discutăm despre ce facem mai departe. Există o constrângere, care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane de euro pentru cei 200 de kilometri (de reţea – n.r.) şi care spune că nu avem voie să mai mărim subvenţia, dar aici sunt foarte multe nuanţe tehnice, pentru că este vorba de o subvenţie pe preţ, e vorba de o subvenţie pe pierderile tehnologice”, a precizat edilul.

Nicușor Dan va lua decizia măririi subvenției împreună cu CGMB

Dan a explicat că decizia privind mărirea tarifului plătit de Termoenergetica va fi luată împreună cu Consiliul General al Muncipiului București.

„În momentul de faţă nu avem nici noul preţ cu care Elcen ne va vinde nouă gigacaloria. În momentul în care o să îl avem, o să aveţi răspunsul. Din punctul de vedere al Municipalităţii, nu suntem în constrângeri financiare să nu putem să dăm o subvenţie mai mare. Constrângerea care poate să vină este interpretarea juridică a contractului pe care îl avem cu Comisia”, a explicat Primarul Capitalei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button