Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că a fost încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de reţea de termoficare cu fonduri UE.
Contractul are o valoare de 260 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro bani europeni. Pentru restul sumei, Primăria Capitalei intenţionează să contracteze un împrumut, a precizat Nicușor Dan, potrivit Agerpres.
Au fost atribuite contractele de proiectare şi execuţie pentru cinci tronsoane, iar toţi constructorii sunt români. Termenul de finalizare a lucrărilor este de patru ani.
Potrivit lui Nicuşor Dan, lucrările vor începe în primăvara anului viitor.
Bucureștiul are o infrastructură de termoficare învechită, supusă avariilor, iar pierderile sunt substanțiale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.
În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată în prezent.
Nicușor Dan a promis că în primii trei ani de mandat va schimba 300 de kilometri de rețea principală de termoficare, o medie de 100 de kilometri pe an.
În 2021, primăria Capitalei a reușit să schimbe doar 30 kilometri de conductă din rețeaua primară și alți 45,938 kilometri din rețeaua secundară.
Într-o analiză Hotnews, în iulie 2022, Primăria Capitalei avea deschise patru șantiere, care însumează circa 42 de kilometri de rețea magistrală, însă până la finalul anului, așa cum a recunoscut și primarul de mai multe ori, vor fi gata doar circa 30 de kilometri, asta în varianta optimistă, fiind invocate probleme cu materialele de construcție din cauza războiului din Ucraina.
Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.
În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar.
Îți recomandăm și: