Nicușor Dan, amendat pentru o clădire din Primăverii de ISC, instituția pe care o critica pentru lipsa controalelor

14 dec. 2022
334 afișări
Nicușor Dan, amendat pentru o clădire din Primăverii de ISC, instituția pe care o critica pentru lipsa controalelor
Nicușor Dan, amendat pentru o clădire din Primăverii de ISC, instituția pe care o critica pentru lipsa controalelor/ Sursa FOTO: Agerpres

Inspectoratul de stat în construcții (ISC), instituția care trebuie să verifice legalitatea emiterii autorizațiilor de construcție, l-a amendat pe primarul general al Bucureștiului Nicușor Dan că s-a opus construirii unei clădiri de 5 etaje în cartierul Primăverii, pentru care exista PUZ emis de administrația Firea.

În luna noiembrie, Nicușor Dan anunța că a sesizat DNA și Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la ”nelegalitatea” unui plan urbanistic zonal, prin care Primăria Capitalei și Consiliul General au aprobat în 2019, în mandatul Gabrielei Firea, construirea unui bloc de 5 etaje pe un spațiu verde din cartierul Primăverii. Primarul spunea că din pix a fost făcut proprietarului un cadou de cel puțin 3 milioane de euro.

Acum ISC a decis să îl amendeze personal pe primarul general, cu 7.000 de lei, pentru că s-a opus emiterii certificatului de urbanism.

Am aflat răspunsul la întrebarea pe care o puneam în 2 Noiembrie: Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a amendat Primarul General al Capitalei cu 7.000 de lei pentru neemiterea certificatului de urbanism pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în cartierul Primăverii, a anunțat miercuri, 13 decembrie, Nicușor Dan.

Primarul general spune sarcastic că gestul ISC era previzibil.

În loc să constate nelegalitatea PUZ Primăverii 1 și să solicite Prefectului să conteste în instanță, ISC a ales varianta amenzii.

Vorbim de un PUZ prin care s-au făcut cadou beneficiarului cel puțin 3 milioane de euro și pe care l-am denunțat la DNA.

Atitudinea ISC și în această speță arată clar că această instituție este un instrument care lucrează în detrimentul bucureștenilor, a acuzat primarul pe Facebook.

Spațiul verde din Primăverii unde ar fi urmat să fie construită clădirea. FOTO: Facebook Nicușor Dan
Spațiul verde din Primăverii unde ar fi urmat să fie construită clădirea. FOTO: Facebook Nicușor Dan

Relație încordată cu ISC. Declarații critice ale primarului general

Nicușor Dan a criticat în octombrie activitatea ISC pentru lipsa controalelor, declarații făcute la o dezbatere despre PUZ-urile sistate sau anulate în București de instanțe.

”În 2008, am solicitat oficial în baza legii 544, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții, din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și verificaseră, nu mai țin minte, de ordinul a 200 de autorizații și documentații din care găsiseră jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe?

Nu au extins controalele, tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate în domeniu, ci au restrâns aparatul de control și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față Inspectoratul de Stat în Construcții București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare, și legalitatea documentației de urbanism. Mai sunt două instituții de control. Mai este prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă Inspectoratul de Stat în Construcții și mai este Parchetul. Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează.” a declarat primarul general la o conferință DcNews.

Îți mai recomandăm și:

Cookies