Nicușor Dan: Am inițiat procedurile pentru recuperarea arhivei Institutului Proiect București. Documentele vor putea fi accesate de oricine, după digitalizare

28 iun. 2022
683 Afișari
Nicușor Dan: Am inițiat procedurile pentru recuperarea arhivei Institutului Proiect București. Documentele vor putea fi accesate de oricine, după digitalizare
Nicușor Dan: Am inițiat procedurile pentru recuperarea arhivei Institutului Proiect București. Documentele vor putea fi accesate de oricine, după digitalizare | Sursă foto: PMB

Primăria Capitalei anunță că au fost începute demersurile pentru recuperarea arhivei orașului ce a aparținut fostului Institut Proiect București. După recuperare, documentele vor fi prelucrate și digitalizate.

Primăria Capitalei face demersuri pentru recuperarea arhivei Institutului Proiect București

Primăria Capitalei, prin intermediul direcției de specialitate, a dat curs demersurilor necesare pentru a recupera arhiva avută de fostul Institut Proiect București. Aceste proceduri au fost inițiate după mai bine de 30 de ani, după cu anunță primarul general, Nicușor Dan.

Potrivit prevederilor legale, după anul 1989, arhiva institutului trebuia predată autorității publice locale, însă nicio administrație nu a fost interesată de recuperarea acestor documente, a declarat edilul Capitalei.

În arhiva fostului Institut Proiect București se găsesc toate studiile și proiectele clădirilor ce au fost construite în perioada comunistă în București:

  • Blocuri,
  • Școli,
  • Spitale, etc.

Nicușor Dan a transmis că, potrivit informațiile avute până la acest moment, în această arhivă se află 66 de mii de dosare.

Acestea însumează circa 2 kilometri liniari de arhivă. După recuperarea documentelor, Municipalitatea se va ocupa și de prelucrarea și de digitalizarea acestora.

Orice persoană va putea accesa documentele

În acest moment, Nicușor Dan informează că documentele se află în condiții sigure în județul Tulcea, localitatea Pecineaga. Anii trecuți, arhiva a mai fost păstrate și în depozite din Caracal sau Brăila.

Pentru operaționalizarea arhivei Institutului Proiect București, Primăria Capitalei va achiziționa servicii de:

  • Prelucrare,
  • Numerotare,
  • Opisare,
  • Inventariere.

Ulterior vor fi scanate și digitalizate, iar după finalizarea tuturor etapelor documentele vor putea fi accesate de toți cetățenii interesați, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

Mulțumesc colegilor mei implicați în acest demers, precum și Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului pentru contribuția în recuperarea acestui patrimoniu al Bucureștiului, a transmis primarul general.

Documentele din această arhivă reprezintă un instrument util pentru realizarea viitoarelor proiecte de reabilitare și consolidare a clădirilor din București.

Cookies