Nicușor Dan: Am fost în risc de colaps financiar. Primarul Capitalei taie în carne vie. Cum se împarte acum bugetul

15 mart. 2021
509 Afișari
Nicușor Dan: Am fost în risc de colaps financiar. Primarul Capitalei taie în carne vie. Cum se împarte acum bugetul

Primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicușor Dan, a transmis, luni, într-o conferință de presă organizată la PMB, că în proiectul de buget pentru anul în curs nu sunt prevăzute achiziţii de noi autovehicule, fonduri pentru noi statui sau campanii publicitare. Mai mult, au fost reduse "substanţial" sumele pentru festivaluri în această perioadă.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis luni că bugetul Bucureştiului pe acest an este unul prin care se vor face lucruri concrete, prin care va fi stopată risipa şi care va deschide calea pentru construcţie. Edilul a declarat că vor fi reduse substanţial sumele pentru festivaluri şi târguri. În total, bugetul ajunge la 5 miliarde lei.

”Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, este un buget prin care vrem să ieşim din delirul  grandoman al fostei administraţii. Este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi prin care vrem să deschidem calea contrucţiei pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie”, a declarat Nicuşor Dan, luni, într-o conferinţă de presă.

Datorii de trei miliarde de euro la PMB

Primarul general al Capitalei a explicat că a găsit datorii de 3 miliarde de lei.

”Am găsit datorii curente de 3 miliarde lei, bani care ar fi trebuit cheltuiţi imediat, pe loc, care este echivalentul podului peste Dunăre sau metroului din Drumul Taberei. Mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona  aceatsă situaţie financiară. Am fost în risc de colaps financiar, a existat riscul ca servicii esentiale să nu poată să fie furnizate, de exemplu alimentarea cu încălzire a unui cartier, iluminatul sau transportul public, a existat riscul ca anumite şantiere  ale unor proiecte cu bani europeni să fie întrerupte, am găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019 care au fost eşalonate de mai multe ori, am avut discuţii cu furnizorii de servicii care au spus că li s-au propus de mai multe ori să se eşaloneze datoriile, de fiecare dată primăria nu s-a ţinut de cuvânt.

Procedural, am schiţat, împreună cu viceprimarii, am făcut schiţa bugetului pe care o propunem consilierilor generali. În câteva zile consilierii vor da forma finală a acestei schiţe a bugetului. Acel buget o să iasă în dezbatere publică pentru că aşa e normal”, a mai precizat Nicușor Dan.

Risipa va fi stopată în acest an, anunță Nicușor Dan

Edilul a subliniat că va fi stopată risipa în acest an, astfel că au fost reduse substanţial sumele pentru festivaluri.

”Este un buget prin care stopăm risipa: reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni. Bugetul pe aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 milioane lei. Pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm în măsura în care situaţia sanitară ne va permite. Renunţăm în acest an la achiziţii de autovehicule, nu alocăm bani pentru noi statui, nu alocăm bani pentru campanii publicitare.

În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, plafomăm salariile la nivelul anului 2020. Legat de instituţii, le-am cerut să propună bugete realiste. Sunt instituţii care au propus cât le-am dat, sunt altele pe care propunem să dăm de 10 ori mai puţin şi sunt două la care propunem să dăm de 100 de ori mai puţin. Vom face şi o evaluare a directorilor. Propun să renunţăm la o parte importantă a stimulentelor financiare cum ar fi sumele de bani pe care familiile le primesc la 25 de ani de căsătorie.

Proun să păstrăm stimulente cum este cel pentru reducerea abandonului şcolar. Este un buget al credibilităţii pentru că ne-am asumat nişte lucruri. Plătim datoriile.E un mesaj pentru toţi partenerii noştri şi vrem să fim un partener credibil în continuare”, a mai declarat Nicușor Dan.

Proiecte de 7 miliarde de lei

Primarul general al Bucureştiului a mai declarat că Primăria a propus proiecte de 7 miliarde lei pentru PNRR.

”Peste 3 luni Bucureştiul co-organizează Euro 2020 şi ne-am asumat anumite cheltuieli şi am propus în bugetul local aceste cheltuieli. În zona de investiţii, o pondere importantă va veni din bani europeni. Am propus către Ministerul Fondurilor Europene, pentru PNRR proiecte de 7 miliarde de euro”, a mai declarat Nicușor Dan.

Nicuşor Dan a mai precizat că vor fi continuate investiţiile în reţeaua de termoficare, pentru clădirile cu risc seismic, vor fi alocate sume pentru semaforizarea inteligentă şi pentru digitalizarea Primăriei

Potrivit Lui Nicuşor Dan, bugetul Capitalei, din acest an, este de 5 miliarde de lei.

Cookies